Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Új kisbolygó a Naprendszerben

2000.10.27. 10:19
Amerikai csillagászok új égitestet fedeztek fel a Naprendszerben, amely a Neptunusz és a Plutó között kering, tömege majdnem elég nagy ahhoz, hogy a tizedik bolygójának számítson.
A Yale, az Indiana, és a venezuelai Andes egyetem részvételével működő QUEST- projekt kutatóinak eszükben sem volt, hogy kisbolygókat keressenek a Naprendszerben. A csillagászok és fizikusok részvételével létrejött tudományos együttműködés célja sötét anyagot tartalmazó kvazárok felkutatása volt, tehát valószínűleg távoli galaxisokat pásztáztak épp, amikor a batár közeli égitest feltűnt a fényképlemezeken.

Egy teleszkóp az Andokban
Az EB173 mindössze egy a Nap körül keringő nagy mennyiségű törmelékek közül, azok között viszont a legnagyobbak közé tartozik: második a Mars és a Jupiter között található aszteroida-övben keringő Ceres mögött.

A bolygókhoz számítva az EB173 így is rendkívül kicsi: hatszáz kilométeres átmérőjével mindössze negyedakkora, mint a legkisebb Plutó. A Plutinónak is nevezett kisbolygó a Neptunusz és a Plutó között található másik aszteroida-övezethez, a Kuiper-övhöz tartozik (ehhez tartozik bizonyos felfogásokban az előbb említett, picire zúzott Plutó is). A kőből és jégből álló Plutinó egyébként minden tekintetben bolygószerű: a Nap körül kering, elegendő gravitációja van, hogy alakja gömbölyű legyen, tömege viszont nem éri el a bolygó besoroláshoz szükséges értéket (pedig csak egy nagyonparaszthajszál hiányzik hozzá).

Amatőrök is megnézhetik

A QUEST-projekt egyébként a venezuelai Andes egyetem Meridai teleszkópját használta a kutatáshoz. A Méridai Schmidt teleszkóp a hagyományos teleszkópok teljesítményének kétszázszorosára képes, amelyet olyan eszközök beépítésével értek el, amelyeket eredetileg szubatomikus részecskék kutatására alkalmaztak. A kisbolygóra hatszázezer más égitest képe között találtak rá, de állítólag január környékén egy tizenkét inches távcsővel felszerelt amatőr sem esélytelen.

A kutatást Gustavo Bruzual és Charles Baltay professzor vezette. A Yale fizikai tanszékét vezető Baltay az Index kérdésére elmondta, hogy az EB173-at, amely harminckilencszer távolabb van a Naptól, mint a Föld, tulajdonképpen nevezhető kisbolygónak, planetoidnak, Plutinónak vagy Kuiper-övbeli égitestnek, és a Plutó után a legfényesebb égitest a Naprendszerben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!