Mátyás
-6 °C
1 °C

Humánusan háborúznak a pókmajmok

2006.06.01. 13:22
A Mexikóban honos pókmajom ugyanúgy háborúzik, mint az ember, a harc viszont nem jár halálos áldozatokkal. Helyi kutatók hét évig figyelték a pókmajmokat, és rájöttek, hogy csak a hímek háborúznak, a nőstényeket békén hagyják. Az is előfordul, hogy szerelmi affér borzolja a kedélyeket.

A Mexikóban honos pókmajmok csapatai közötti háborúságok azt bizonyítják, hogy a szomszédos csoportok megölését vagy elűzését célzó támadások nem csak az emberekre és közeli rokonaikra, a csimpánzokra jellemzőek. A különbség az, ho gy az eddig megfigyelt hét pókmajomháború egyikében sem fordult elő haláleset - erre jutottak mexikói és brit antropológusok, akik a Yucatan-félszigeten .


Pókmajom nyugalmi állapotban
A fajtársak közös erővel történő megölése viszonylag ritka az élővilágban. Inkább egyes rovartársulásokra jellemző, míg a gerincesek között csak a foltos hiénák, a farkasok, az oroszlánok, az afrikai vadkutyák és egyes főemlősök háborúskodnak. A viselkedéskutatók azért fordítanak nagy figyelmet a jelenségre, mert benne látják az emberi harciasság gyökereit.

Azt tapasztalták, hogy a Punta Laguna partvidék sűrű erdeiben 20-40 fős csoportokban élő majmok hímei - a csimpánzokhoz és a homo sapienshez hasonlóan - rendszeresen megtámadják az idegen területeket. Eddig hét ilyen háborút figyeltek meg. A támadások gyakorisága attól is függött, hogy hány ivarérett hím volt a csapatban. Amíg kevés volt a hím, ritkábban verekedtek, és alig háborúztak a majmok.

A támadásra induló hímek a rangidős majom vezetésével mindig a földön haladnak, valószínűleg azért, hogy észrevétlenek maradjanak, mert általában sem a hímek, sem a nőstények nem szoktak a földön járni. Teljes csendben, libasorban menetelnek, keveset pihennek és keveset esznek, és igyekeznek minél kevesebb zajt csapni. Amikor idegen majmot látnak, megtámadják. A párzóképes nőstényeket általában nem bántják, csak ijesztgetik, de a szoptatós anyákat már megverik. A megtámadottak hangosan kiáltoznak segítségért, s a csapattársak jönnek is, mire a támadók rendszerint elfutnak. Egy támadás három óránál nem tart tovább.

Egy pókmajom is lehet szerelmes

Az eddig megfigyelt hét majomháborúban előfordultak szerelmi kalandok is. Egyszer például a támadó csapat főnöke tízperces kergetőzés után a bokorba vonult a másik horda egyik nőstényével, akit másnap a csábító vezéregyed csapatának területén, az ottani hímek lelkes társaságában láttak viszont a kutatók.

A csoporton belüli konfliktusok egyáltalán nem szelídebbek, mint a csoportok közötti harc: az egyik csoportban például közös erővel megölték az egyik fiatal hímet, tehát a pókmajmok is képesek a közös gyilkosságra.

A pókmajmoknál csak a hímek indulnak háborúba. A csimpánzoknál időnként nőstény is csatlakozik a csapathoz. A támadások a csimpánzoknál is csak ritkán végződnek halállal, eddig összesen 11 esetet jegyeztek fel szerte a világon. A törpecsimpánzok, vagyis a bonobo majmok viszont teljesen békések, egyáltalán nem szoktak háborúzni.

A kutatók felvetik, hogy a harciasság nem örökletes tulajdonság, hanem a hasonló szociális és környezeti feltételek váltják ki. Filippo Aureli, Colleen M. Schaffner, Jan Verpooten, Kathryn Slater és Gabriel Ramos-Fernandez a többéves kutatásról szóló beszámolót az American Journal of Physical Anthropology című szakfolyóiratban tette közzé.