Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Biológiai magyarázata lehet a politikai irányultságnak

2008.09.19. 20:20
A politikai attitűdök vizsgálatánál hagyományosan a környezeti hatásokra koncentrálnak a kutatók: milyen iskolába járt a vizsgált személy, szüleinek milyen volt a politikai irányultsága, milyen vallású, milyen mértékű a médiafogyasztása. Most egy nebraskai kutatócsoport egy esetleges biológiai magyarázattal szolgált.

A kutatók azt remélik, eredményeik segítenek megérteni majd, miért olyan nehéz megváltoztatni a szavazók választói magatartását, írja a BBC. A vizsgálatban 46 önkéntes nebraskai polgár mondta el véleményét olyan kérdésekben, mint a patriotizmus, az iraki háború, a segélyezés vagy a halálbüntetés. A határozott véleménnyel rendelkező kísérleti alanyokat két hónappal később vizsgálták tovább, képekre és hangokra adott reakcióikat dokumentálták.

A képek között volt például egy férfi, aki az arcán terpeszkedő óriási póktól retteg, vagy egy nyílt seb, amiből kukacok másztak el. Az alanyokat a sokkoló képek mellett váratlanul felharsanó, hangos zajokkal is ijesztgették a kutatók.

A kutatók felmérték az önkéntesek pislogását és bőrük elektromos vezetőképességét, ebből ki tudták számolni félelmük mértékét, vagyis, hogy mennyire érzékenyek a riasztó hangokra és képekre. Azt vették észre, hogy azok a kísérleti alanyok, akiket könnyű volt megijeszteni, inkább a jobboldalhoz, a republikánus szárnyhoz kötődtek: például inkább egyetértettek a halálbüntetéssel és elutasították az abortuszt.

A vezető kutató magyarázata szerint ezek a politikai attitűdök védelmet jelentenek az önkéntesek társadalmi közösségében. „Olyan dolgokat kérdeztünk, amiket úgy hívunk, hogy a társas egység védelme. Minden közösségben – az is lehet, hogy ez csak az Egyesült Államokra vonatkozik – vannak olyan egységek, amit a kívülállóktól meg akarunk védeni. Például, ha a bevándorlók ellen vagyunk és védelmezzük a patriotizmust, akkor olyan vezetőt fogunk választani, aki megvéd a kívülállóktól”, mondta John Hibbing, a Nebraska Egyetem munkatársa.

A kutatócsoport hangsúlyozta, hogy a vizsgálatnak nincs semmilyen politikai relevanciája, bár Dr. Hibbing szerint segíthet megmagyarázni a konok választói magatartást, vagyis, hogy például egy politikai vitában miért olyan nagyon nehéz megváltoztatni valakinek a véleményét. „Az emberek különbözőképpen tapasztalják meg a fenyegetettséget, nagyon különböző pszichológiai orientációink vannak. Nem lehet tudni, hogy pontosan honnak jönnek, lehetnek genetikusak, lehetnek a szocializáció termékei, valahonnan a gyerekkorból, de azt lehet tudni, hogy mélyek és reflexszerűek, így nem lehet őket egyik pillanatról a másikra megváltoztatni”, fogalmazott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?