Megsülhet a Föld a pólusváltáskor?

2002.11.12. 14:29
A Föld mágneses tere drámaian meggyengült. A bolygót az űrből érkező halálos sugaraktól védő láthatatlan pajzs az elmúlt két évszázadban egyre veszített az erejéből, ebben az ütemben fogyatkozva ezer év múlva teljesen el is tűnhet. Francia kutatók kimutatták, hogy a Föld valószínűleg a mágneses pólusok néhány százezer évente esedékes felcserélődésére készül fel. Az átállás alatt a mágneses pajzs teljesen hatástalan lesz.
A hatás katasztrofális lehet. A nagy energiájú külső sugárzás, amely normális esetben messze elkerüli még az atmoszférát is, képes lesz felmelegíteni a légkör felső rétegeit. A Föld klímája teljesen felborulhat, a bolygó körül keringő műholdak tönkremennek. A mágneses pólusok felcserélődése után az évente sok ezer kilométert megtevő állatok képtelenek lesznek a helyes tájékozódásra.

A Föld történetében a mágneses tér már több alkalommal eltűnt, annak előjeleként, hogy felcserélődik a mágneses északi és déli pólus, nyilatkozta a Guardiannek Alan Thomson, a British Geological Survey kutatója. "A póluscsere átlagosan negyedmillió évente esedékes. Mivel az utolsó már csaknem egymillió éve volt, a következő hamarosan meg fog történni" - jelentette ki a kutató.

Talán csak átmeneti zavar

Már több mint száz éve figyelik a tudósok a Föld fokozatosan gyengülő mágneses mezejét, de nincs egyetértés ennek magyarázata felett. Néhányan azt gondolják, hogy a gyengülés a pólusváltás előfutára, míg mások szerint csupán a mező átmeneti változásáról lehet szó.

Most azonban a párizsi geofizikai intézetben (IPGP) dolgozó Gauthier Hulot felfedezte, hogy a Föld mágneses tere eltűnni látszik, a sarkok környékén ráadásul egészen drámai ütemben. Ez annak előjele lehet, hogy a pólusok felcserélődése küszöbön áll.

Az elmúlt 20 év során végzett műholdas mérések alapján Hulot felvázolta a földkéreg alatt mélyen áramló olvadt vas áramlási irányait, és a pólusok környékén hatalmas spirális formációkat figyelt meg.

A spirálok nyomják le

A francia kutató úgy véli, hogy ezek az örvények olyan irányban forognak, amely az ellenkező irányú mágneses mező kialakulását segíti. Ahogy növekednek és erősödnek a spirálok, legyengítik a jelenleg domináns mezőt. Ez lehet az első lépés az új polaritás felé, véli Hulot.

A Scientific American arról számolt be, hogy ezt a magyarázatot immár számítógépes szimulációk is alátámasztják. Az viszont még tudományos vita tárgyát képezi, hogy a lassú csökkenés még meddig tarthat.

Két hét, de lehet ezer év

A régmúlt pólusváltásainak lefolyását az őskori lávafolyamokban rekedt vasötvözetek struktúrája alapján vizsgálják. Ezek alapján a mező megfordulása néha akár több ezer évig is eltarthatott. Ez idő alatt pedig a Földet akadálytalanul elérte a Napból érkező sugárzás. Más kutatók viszont arra a következtetésre jutottak, hogy néhány pólusváltás alig pár hét alatt végbement.

Nehéz pontosan megjósolni, mit okoz a Föld mágneses mezejének eltűnése, majd teljes átfordulása. Az iránytűk például a rossz pólus felé mutatnak majd, de ez lesz a legkisebb kellemetlenség. Sokkal fontosabb, hogy az alacsony pályán keringő műholdak olyan sugárzásnak lesznek kitéve, amely tönkreteszi őket.

A Mars a légkörével fizetett

Sok költöző állat- és madárfaj, a gnúktól a fecskékig, a Föld mágneses tere alapján tájékozódik. Ezeknek az állatoknak a sorsa megjósolhatatlan. Az emberek számára ugyanakkor a Napból érkező intenzív sugárzás jelenti a legnagyobb veszélyt. Normális esetben ezt a bolygó mágneses tere még kint az űrben eltéríti. Ha viszont a pajzs eltűnik, a részecskék akadálytalanul bombázhatják az atmoszférát.

"Ezek a Napból származó részecskék komoly kihatással lehetnek a Földre. Amikor a Mars néhány milliárd éve végleg elvesztette a mágneses terét, a sugárzás nyomán teljesen eltűnt a légköre" - jelentette ki Paul Murdin, a Cambridge-i csillagászati intézet munkatársa. Véleménye szerint a Földön a felső légkör fog felmelegedni, a bolygót körben végigsöprő hullámokat keltve, és ez előre megjósolhatatlan hatással lesz a klímára.

A filmben lyukat fúrnak

Igen valószínűtlen, hogy az emberiség be tudna avatkozni a folyamatba. A "dolgok helyretétele" érdekében több ezer kilométer mély lyukak fúrása meghaladja a műszaki lehetőségeinket, de ilyen akadályok nem zavarják a filmek forgatókönyvíróit. A Paramount stúdió legutóbbi sci-fijében (The Core, A mag) éppen egy ilyen pólusváltás a téma, ahol a sugárzás tisztára söpri a Földet.

A jövőre bemutatandó film szerint a helyzetre az a megoldás, hogy a kutatók mélyen megfúrják a földkérget, és nukleáris robbantással megállítják a pólusok felcserélődését. Mivel ekkora mélységben már a Nap felszínén uralkodó 6 ezer Celsius környékén jár a hőmérséklet, a művelet kivihetetlennek tűnik, kivéve természetesen Hollywoodot .  • Hírek
  • Hírek