Valér
4 °C
8 °C

Környezetbarát műanyag cukorból

2005.11.25. 10:30
Német kutatók alacsony molekulaszámú szénhidrogénekből, így glükózból, fruktózból, xilózból és szaharózból készítettek poliuretán szigetelést.

A jövőben a cukor felválthatja az olajipari termékeket a műanyaggyártás folyamatában. A Dow vegyipari konszern és a német Fraunhofer kémiai-technológiai kutatóintézet (ICT) kutatói sikeres kísérleteket folytatnak a többcélú polialkoholok előállításának gazdaságos kiváltására.

Az ilyen alkoholok a különböző poliuretánok és a poliészterek gyártásához szükségesek. A többcélú polialkoholokat mindmáig főként fosszilis szénhidrogénekből állítják elő.

A kísérleti berendezés viszont alacsony molekulaszámú szénhidrogéneket, glükózt, fruktózt, xilózt és szaharózt alakít át reduktív hidrotermolízis segítségével.

Csaknem mint az igazi

Ruténium katalizátor jelenlétében, 150 és 250 fok közötti tartományban érték el a legjobb eredményeket, idézte a pte hírügynökség Dietmar Peters, a projektet segítő megújuló erőforrások ügynökség (FNR) munkatársát.

Az eljárás segítségével gyártott, hűtőszekrényekhez szánt szigetelőanyag kiváló példa ezen műanyagok alkalmazására, felveszi a versenyt a hagyományos műanyaggal, állítja Peters.

Az eljárást viszont még tovább kel optimalizálni, a költségeknek pedig csökkenniük kell. Ha alapanyagként tiszta glükózt használnak, akkor túl drága lesz az alternatív műanyag, fejtegette a szakértő.

A cellulózra hajtanak

Most a következő lépés a projekt komolyabb kísérleti termelésre adaptálása. A Dow Deutschland munkatársai mindenképpen folytatni akarják a munkát, mondta Dietmar Peters.

A kísérletekkel a műanyaggyártás előtt teljesen új alapanyagforrás tárulhat fel, amelynél az ár kevésbé ingadozik, mint a fosszilis alapanyagoknál.

További kutatásra van szükség a magasabb molekulaszámú szénhidrogének hasznosítására. A gazdaságosságot ugyanis tovább növelné, ha keményítő és cellulóz is műanyaggá alakítható volna.