Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Hazugságvizsgálat szemhőmérőzéssel

2002.01.04. 15:14
A puha orr helyett a meleg szem ígérkezik a hazugság fokmérőjének a repülőtereken: az instant poligráf a szemkörnyék hőmérsékletváltozásait regisztrálja egy rövid kikérdezés során, és az arc-, és ujjlenyomatfelismerő rendszerekkel szemben nincs szüksége bűnügyi adatbázisra ahhoz, hogy gyanúba kerverjen valakit.
A minnesotai Mayo Klinika endokrinológusai régóta tudják, hogy amikor valaki zavarba jön, a szemkörnyéke kimutathatóan melegszik az odaáramló vér miatt. A terrortámadás után rájöttek, hogy a jelenség kitűnően alkalmas volna hazugságvizsgálatra a reptéri hatósági faggatózás során. Az arc-, és ujjlenyomatfelismerő rendszerek csak akkor érnek valamit, ha a potenciális merénylő már szerepel a bűnügyi adatbázisokban - priusz nélküli személyek esetében akkor sem jeleznek semmi gyanúsat, ha a delikvens cipőjéből kilóg a gyújtózsinór. A szemhőmérőzés viszont azonnali eredményt ad mindenféle fizikai kontaktus nélkül.

Ki szúrta le a próbababát?

A kutatók kísérlettel támasztották alá elméletüket: a Nature hasábjain megjelent beszámoló szerint húsz fiatal katonából nyolcat arra kértek, hogy szúrjanak le egy próbababát és vegyék el a pénztárcáját, míg a többieknek nem kellett semmit csinálniuk. Ezután mind a húsz férfit kikérdezték egy olyan ultraszenzitív infravörös kamera előtt, amely akár 0,025 Celsius fokos hőmérsékletváltozásokat is érzékel a bőrfelületen. A hőfelvételek alapján a nyolc "tettesből" hat lebukott: meleg szemeik elárulták őket, míg az "ártatlanok" arca hűvös maradt. A nyolcvanszázalékos találati arány a vérnyomást, a légzést, és a bőr elektromos ellenállásváltozásait vizsgáló poligráfos hazugságvizsgálat hatékonyságával vetekedik.

Nem mindenki hazudik, aki fél

A hazugságvizsgálattal foglalkozó szakemberek mégis szkeptikusak: egy kísérletből szerintük nem lehet ilyen messzemenő következtetéseket levonni. Egy megrendezett bűntény résztvevői szerintük másképpen reagálnak a kikérdezésre mint a valódi tettesek, egy repülőtéren pedig nem biztosítható a hazugságvizsgálathoz elengedhetetlen ingerszegény környezet. Felesleges bonyodalmakat okozhat hogy a hőkamera elkaphatja a repüléstől való félelem miatt izgulókat is, ugyanakkor ahogyan a poligráfra is rá lehet készülni a fiziológiai reakciók irányítási képességének elsajátításával, valószínűleg a hőkamera is átverhető. "A hazugságnak nincsenek egyértelmű, halálbiztos jelei, és könnyen összekeverhető az érzelmi reakciókkal. Ezen a hőkamera sem segít." - nyilatkozta egy rivális hazugságszakértő a Wired News-nak.