Jenő
-3 °C
6 °C

Hazugságvizsgálat szemhőmérőzéssel

2002.01.04. 15:14
A puha orr helyett a meleg szem ígérkezik a hazugság fokmérőjének a repülőtereken: az instant poligráf a szemkörnyék hőmérsékletváltozásait regisztrálja egy rövid kikérdezés során, és az arc-, és ujjlenyomatfelismerő rendszerekkel szemben nincs szüksége bűnügyi adatbázisra ahhoz, hogy gyanúba kerverjen valakit.
A minnesotai Mayo Klinika endokrinológusai régóta tudják, hogy amikor valaki zavarba jön, a szemkörnyéke kimutathatóan melegszik az odaáramló vér miatt. A terrortámadás után rájöttek, hogy a jelenség kitűnően alkalmas volna hazugságvizsgálatra a reptéri hatósági faggatózás során. Az arc-, és ujjlenyomatfelismerő rendszerek csak akkor érnek valamit, ha a potenciális merénylő már szerepel a bűnügyi adatbázisokban - priusz nélküli személyek esetében akkor sem jeleznek semmi gyanúsat, ha a delikvens cipőjéből kilóg a gyújtózsinór. A szemhőmérőzés viszont azonnali eredményt ad mindenféle fizikai kontaktus nélkül.

Ki szúrta le a próbababát?

A kutatók kísérlettel támasztották alá elméletüket: a Nature hasábjain megjelent beszámoló szerint húsz fiatal katonából nyolcat arra kértek, hogy szúrjanak le egy próbababát és vegyék el a pénztárcáját, míg a többieknek nem kellett semmit csinálniuk. Ezután mind a húsz férfit kikérdezték egy olyan ultraszenzitív infravörös kamera előtt, amely akár 0,025 Celsius fokos hőmérsékletváltozásokat is érzékel a bőrfelületen. A hőfelvételek alapján a nyolc "tettesből" hat lebukott: meleg szemeik elárulták őket, míg az "ártatlanok" arca hűvös maradt. A nyolcvanszázalékos találati arány a vérnyomást, a légzést, és a bőr elektromos ellenállásváltozásait vizsgáló poligráfos hazugságvizsgálat hatékonyságával vetekedik.

Nem mindenki hazudik, aki fél

A hazugságvizsgálattal foglalkozó szakemberek mégis szkeptikusak: egy kísérletből szerintük nem lehet ilyen messzemenő következtetéseket levonni. Egy megrendezett bűntény résztvevői szerintük másképpen reagálnak a kikérdezésre mint a valódi tettesek, egy repülőtéren pedig nem biztosítható a hazugságvizsgálathoz elengedhetetlen ingerszegény környezet. Felesleges bonyodalmakat okozhat hogy a hőkamera elkaphatja a repüléstől való félelem miatt izgulókat is, ugyanakkor ahogyan a poligráfra is rá lehet készülni a fiziológiai reakciók irányítási képességének elsajátításával, valószínűleg a hőkamera is átverhető. "A hazugságnak nincsenek egyértelmű, halálbiztos jelei, és könnyen összekeverhető az érzelmi reakciókkal. Ezen a hőkamera sem segít." - nyilatkozta egy rivális hazugságszakértő a Wired News-nak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?