Eleonóra
-1 °C
2 °C

Polióvírusok szabadultak el Indiában

2004.10.06. 17:15
Indiai laboratóriumokból a környezetbe kerültek a gyermekbénulás kórokozói. Sajtóértesülések szerint embereket is megfertőztek a vírustörzsek.
A polióvírus-laboratóriumban őrzött több vírustörzset mutattak ki hét fertőzéses esetben, jelentette a Times of India. A hatóságok elrendelték azon intézmények összeírását, ahol a gyermekbénulás kórokozóját őrzik. Ez a munka rengeteg időt igényel, figyelmeztetett az akciót irányító indiai orvosi kutatótanács (ICMR).

A jelenlegi kiszabaduláshoz hasonló esetek alapjaiban veszélyeztetik a gyermekbénulás indiai és világméretű kiirtására tett erőfeszítéseket. A betegség néhány ázsiai és afrikai országban rendszeresen szedi áldozatait.

Oltási kampány indul

Az ENSZ egészségügyi szertvezete (WHO) a gyermekbénulás kórokozójának teljes kiirtását 2005-re tűzte ki céljául. Indiában tavaly kereken 300 polió megbetegedés történt, míg világszerte az UNICEF 667 esetet regisztrált, emlékeztetett az sda hírügynökség.

Ezen a héten kezdődik Afrika történetének legnagyobb gyermekbénulás elleni oltási kampánya, jelentette be a WHO. A világszervezet orvosai Afrika 23 országában több mint 80 millió gyermeket oltanak be polióvírus ellen.