Konrád
8 °C
26 °C

Amerikában az ejtőernyős baktériumoktól tartanak

2001.08.30. 11:16
Az, hogy betegséget okozó mikrobák hullanak az égből, paranoid ötletnek tűnik. Floridában mégis ettől tartanak, nem csak a kellemetlen algásodással kell megküzdeniük, de betegségeket okozó baktériumok is átkelnek az óceánon. Sikerült bebizonyítani, hogy Floridában csapódik le a sivatagi por egy része.
Minden nyáron az Észak-Afrikában tomboló szélviharok egymilliárd tonna port emelnek az atmoszférába. Ha nyugati az uralkodó szélirány, ősszel Florida partjainál mérgező algásodás figyelhető meg.

Ugyanis itt csapódik le a sivatagi por egy része, és a magával hozott ásványi anyagokkal, például vassal, baktériumokat táplál. Ezek a vízben más életformák számára hasznosítható formába hozzák a nitrogént. A heves algásodás miatt sok tengeri állatfaj kerül veszélybe.

Sivatagi por az Alpokban

Erre az eredményre jutottak a NASA és a University of Florida kutatói, amikor bizonyítékokat kerestek a régóta feltételezett jelenségre, hogy a Szahara pora eljut Dél-Amerikába, és javítja az életfeltételeket a táplálékban szegény esőerdei területeken

A Karib-szigetek egyenesen a por révén lesznek termékenyek. De a szél nem csak nyugat felé fújhat. Az afrikai port már az Alpokban is megfigyelték. Gyakran érkezik sivatagi por, melyben a hóhatár felett is gyorsan elszaporodnak a baktériumok, valószínűleg a foszfortartalma miatt - mondta el Birgit Sattler, az innsbrucki egyetem kutatója a Der Standardnak.

Ezt a port a helyi baktériumok veszik birtokukba, új jövevényeket alig sodor magával. Ezért Birgit Sattler felettébb szkeptikus az amerikai feltételezésekkel szemben, hogy a Floridába eljutó porral nem csak tápanyagok, de emberekre veszélyes baktériumok is érkeznének.

A baktériumok nem szeretnek felhőn utazni

Hogy betegséget okozó mikrobák hullanak az égből, már a túlfűtött paranoia egyik formája lehet - összegez Sattler, aki különben már felhőkben is sikeresen azonosított élő baktériumokat.

Természetesen nem lehet kizárni, hogy patogén mikrobák terjednek az atmoszférában, de a felhőkben igen kevés baktérium fedezhető fel. Azt sem lehet állítani, hogy betegségekért felelőssé tehető típusok lennének közöttük.