Erzsébet
1 °C
4 °C

Erőteret érzékel a pörölycápa

2002.09.11. 10:22
A pörölycápa különös alakú koponyája nem az úszást megkönnyítendő öltött ilyen formát. A széles kiképzést egy különlegesen precíz helymeghatározó eszköz indokolja. Mint hawaii kutatók megállapították, ennek segítségével a ragadozó az elektromos erőterek változását érzékeli.
Az Atlanti-óceán északi részén honos pörölycápa (Sphyrna zygaena malleus) T alakú feje a természet leglátványosabb találmányai közé tartozik. A különleges kiképzésű koponya titkát most sikerült megfejteni. Eddig csak annyi volt ismert, hogy az óriási kalapácsfej páratlan panorámaképet biztosít a viselőjének, hiszen a cápaszemek a nyúlványok végein helyezkednek el.

Viszont most a Hawaii Institute of Marine Biology munkatársa, Stephen Kajiura felfedezte, hogy a széles fej egyúttal egy érzékeny szenzor is. Ennek segítségével a ragadozó heringek, szardíniák, emberek és más zsákmányállatok elektromos mezejét nagy pontossággal képes bemérni.

A villanyos csalétek bizonyított

Bár más cápafajok is viselnek elektromos szenzorokat a fejükön, a pörölycápa esetében ez a pótlólagos érzékszerv sokkal kifinomultabb. A T alakú fejeken Kajiura sokkal több elektromos szenzort számolt össze, mint a klasszikus formájú koponyát viselő atlanti barnacápa (Carcharhinus plumbeus) bármelyik példányán.

A kutató kísérletekkel igazolta, hogy a különleges érzékszervével előnyre tesz szert a pörölycápa. A tesztek során mágneses teret képző mesterséges csalit lógatott be a cápák közé. Mialatt a barna cápák gyakrabban kaptak a csalétek mellé, a pörölycápák mindig pontosan eltalálták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?