Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Erőteret érzékel a pörölycápa

2002.09.11. 10:22
A pörölycápa különös alakú koponyája nem az úszást megkönnyítendő öltött ilyen formát. A széles kiképzést egy különlegesen precíz helymeghatározó eszköz indokolja. Mint hawaii kutatók megállapították, ennek segítségével a ragadozó az elektromos erőterek változását érzékeli.
Az Atlanti-óceán északi részén honos pörölycápa (Sphyrna zygaena malleus) T alakú feje a természet leglátványosabb találmányai közé tartozik. A különleges kiképzésű koponya titkát most sikerült megfejteni. Eddig csak annyi volt ismert, hogy az óriási kalapácsfej páratlan panorámaképet biztosít a viselőjének, hiszen a cápaszemek a nyúlványok végein helyezkednek el.

Viszont most a Hawaii Institute of Marine Biology munkatársa, Stephen Kajiura felfedezte, hogy a széles fej egyúttal egy érzékeny szenzor is. Ennek segítségével a ragadozó heringek, szardíniák, emberek és más zsákmányállatok elektromos mezejét nagy pontossággal képes bemérni.

A villanyos csalétek bizonyított

Bár más cápafajok is viselnek elektromos szenzorokat a fejükön, a pörölycápa esetében ez a pótlólagos érzékszerv sokkal kifinomultabb. A T alakú fejeken Kajiura sokkal több elektromos szenzort számolt össze, mint a klasszikus formájú koponyát viselő atlanti barnacápa (Carcharhinus plumbeus) bármelyik példányán.

A kutató kísérletekkel igazolta, hogy a különleges érzékszervével előnyre tesz szert a pörölycápa. A tesztek során mágneses teret képző mesterséges csalit lógatott be a cápák közé. Mialatt a barna cápák gyakrabban kaptak a csalétek mellé, a pörölycápák mindig pontosan eltalálták.