Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Prionnal gyógyít az őssejt

2006.02.01. 11:30
Kapcsolódók (16)
A massachusettsi Whitehead Intézet kutatói rájöttek, hogy a felnőtt őssejtek gyógyító tulajdonságai összefüggnek a sejtfalon található prionfehérjékkel.

A prionok egy különleges csoportot képeznek a fehérjék között, mivel képesek a környezetükben található más fehérjék alakját és működését megváltoztatni.

Míg az emlősállatok szervezetében mindenfelé előfordulnak, a prionokkal kapcsolatos tudományos ismereteink enyhén szólva korlátozottak.

Annyi biztos, hogy bizonyos prionok - ismeretlen hatásra - elkanászodhatnak, és igen rusnya betegségeket okozhatnak. Ilyen például a szivacsos agyvelőgyulladás avagy kergemarhakór avagy Creutzfeldt-Jacob kór.

Kell valamihez

prion
Így néz ki a prion
számítógépes modellen

A Whitehead Intézet munkatársai, Andrew Steele és Cseng Cseng Csang kiderítették, hogy a csontvelőben található felnőtt őssejtek elveszítik gyógyító tulajdonságaikat, ha sejtfalukon nincs elegendő prion.

Az őssejtek nem szakosodott primitív sejtek, amelyek vég nélkül osztódhatnak és bármely szövet sejtjévé fejlődhetnek - emiatt folyik lázas kutatómunka gyógyászati felhasználásukkal kapcsolatban.

A kutatók sugárzással pusztították olyan genetikailag módosított egerek csontvelőjét, amelyek nem rendelkeztek prionokkal. Az állatok csontvelője eleinte gyorsan regenerálódott, a folyamat azonban lelassult és megállt.

Az prion nélküli egerek őssejtjeit normális egerekbe ültetve azt tapasztalták, hogy elveszítették gyógyító tulajdonságaikat.

"Évekig tűnődtünk azon, hogy a törzsfejlődés miért tartotta meg ezt a fehérjét, hogy vajon miféle pozitív szerepet játszhat - mondta a kutatócsoport egyik tagja a New Scientistnek - Most talán megtaláltuk a választ."

A kérdés, hogy a prionok milyen szerepet játszanak a sejtműködés fenntartásában, továbbra is megválaszolatlan. De az amerikai kutatók eredménye az első lépés a pusztító prionfehérjék megértéséhez. Jelenleg az idegrendszer és a tüdő őssejtjeivel kapcsolatban végeznek kísérleteket.