Auguszta
-3 °C
2 °C

Megvan a világ legnagyobb prímszáma

2003.12.03. 16:01
Az internetezők felesleges gépidejét hasznosító nagy internetes Mersenne-prímkereső kezdeményezés megtalálta a jelenleg ismert legnagyobb prímszámot, írja a News.com. A több mint 6,3 millió számjegyű prímszám már a hatodik, melyet az elosztott számítási kezdeményezés résztvevői találtak. Az előző rekordhosszúságú prímre két éve bukkantak, ám az "csak" négymillió számjegyű volt.
Egy 26 éves egyetemista, Michael Shafer gépe találta meg a gigantikus prímet, nyilatkozták a Mersenne-prímkeresés szervezői. A Michigan State University egyik termében zümmögő 2 gigahertzes Pentium processzoros gép egyike volt a projektben résztvevő 211 ezernek, melyeket hatvanezer önkéntes regisztrált.

Sok kicsi sokra megy

A prímszámkereső kezdeményezés éppolyan elosztott számítási projekt, mint a földönkívüli élet jeleinek felismerését célzó SETI@home kezdeményezés. Az önkéntesek felajánlják számítógépeik kihasználatlan kapacitását, a regisztráció után a központi számítógépről töltik le a számítani való adatcsomagokat.

Az ennél szorosabban kapcsolódó hálózatot alkotó gépekre már a gridszámítási és számításhasznosítási (utility computing) megnevezéseket alkalmazzák, írja a News.com. Mindkét módszer nagy jövő elé néz az üzleti alkalmazások terén, hiszen így a cégek jobban ki tudják használni gépparkjuk kapacitását.

Nagy kapacitás

A Mersenne-prímkereső kezdeményezés Entropia szoftvert futtató szerverei felügyelik a több mint kétszázezer résztvevő gépet, melyek együtt másodpercenként kilenctrillió számítást végeznek.

A prímszámok olyan számok, melyek csak eggyel és önmagukkal oszthatók. A Marin Mersenne francia szerzetesről elnevezett Mersenne-prímek megfelelnek a 2 a p-ediken, mínusz 1 képletnek, ahol p egy közönséges prímszám.

A kedden publikált szám esetén p egyenlő 20 996 011. A most megtalált prímszám a negyvenedik ismert Mersenne-prím. A valódi rajongók nagyméretű poszter formájában is megvásárolhatják a legnagyobb prímet, a számjegyek kisilabizálásához azonban nagyítóra van szükség.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft