Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Új rekordprímet találtak

2006.01.09. 09:30
Hálózatba kötött számítógépek használata helyett a felfedezés egy átlagos PC-n kereken 4,5 ezer évig tartott volna. A 230402457-1 kereken 9,15 millió helyiérték hosszúságú.

Két amerikai professzor felfedezte az eddig talált legnagyobb prímszámot. Curtis Cooper és Steven Boone prímje kiírva több mint 9,15 millió számjegyből áll, egészen pontosan 9 152 052 helyiérték hosszúságú, számoltak be a floridai Orlandóban működő GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search, nagy internetes Mersenne prímkereső) projekt szervezői.

Mint ismeretes, a prímszámok csak önmagukkal és 1-el oszthatók. A prímszámok sora 2, 3, 5, 7 és 11-gyel kezdődik. A tudományos érdekességen túl a prímszámoknak többek közt az adatátvitelben és a titkosítási eljárásoknál veszik hasznát.

Megerősítették az eredményt

Mostanáig egy német szemorvos, bizonyos Martin Nowak tartotta a prímrekordot. Novak 2005 februárjában felfedezett száma 7,8 millió számjegy hosszúságú, vagyis kereken 1,3 millió helyiértékkel alatta marad Cooper és Boone prímjének. Az új rekord nem törte át a 10 millió számjegyes álomhatárt, amelyre pedig 100 ezer dolláros pénzdíjat írt ki az Electronic Frontier Foundation.

A jelenlegi legnagyobb prím rövid matematikai leírása 230402457-1. A Közép-Missouri Állami egyetem két professzor a számra an GIMPS projekt hálózatát használva bukkant rá. Az eredményt időközben megerősítette a franciaországi Grenoble-ben működő nemzetközi kutatóintézet, írta az sda hírügynökség.

Röpke ezer évek

Ugyanez a felfedezés egy átlagos PC-n kereken 4,5 ezer évig tartott volna. A számmal egy 90MHz-es Pentium pedig 67 ezer évig küszködött volna, hangsúlyozza a GIMPS projekt közleménye. A világ minden tájáról a PrimeNet hálózathoz tartozó több tízezer ezer számítógép ezért közösen keres új prímszámok után.

A virtuális szuperszámítógép másodpercenként 18 billió számítási műveletett végez, vagyis ha egy gépről volna szó, ezzel bekerülhetne a világ 20 leggyosarbb számítógépe közé.

Az új prímszám a 43. úgynevezett Mersenne-prím. A névadó Marin Mersenne, a 17. században élt francia szerzetes. Mersenne volt az első, aki tanulmányozta a ritka számok ezen csoportját, bár időszámításunk előtt 300-ban Euklidész felvetette a létezésük lehetőségét. Az ilyen prímek képzési formája 2n-1.