Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kabócaszex tizenhét évenként

2001.08.09. 12:17
A biológusok nagy meglepetésére néhány észak-amerikai kabócafaj csak minden 17. évben szaporodik. A kutatók most sejteni vélik, a prímszámok matematikája lehet az oka a különös szexuális viselkedésnek.
Chilei és dortmundi kutatók egy számítógépes modell segítségével lehetséges magyarázatot találtak három észak-amerikai kabócafaj különös életciklusára. A Magicicada septendecim, septendecula és cassini fajok egyedei csak minden tizenhetedik évben bújnak elő föld alatti rejtekeikből. A láthatatlan parancsnak engedelmeskedő rovarok rövid földfelszíni életüket párzással töltik.

A kabócák prímszám szerint ütemezett szerelmi életének okát a biológusok mostanáig nem találták meg. De fizikusok segítségével sikerült matematikai magyarázatot találni a rovarok viselkedésére: a különleges ütem a ragadozók elleni védelmet szolgálja.

Ha a kabócák tizenkét éves ciklus szerint élnének, minden két-, három-, négy- és hatéves életciklussal rendelkező természetes ellenségük felfalhatná őket - mondta el a Spiegelnek Mario Markus, a dortmundi molekuláris fiziológia Max-Planck intézetének fizikusa.

Hogy a kabócák valóban az evolúció során tanulták meg, milyen a matematikailag biztonságos szex, a modell alapján nem bizonyítható. A természetben a kutatók szerint nincs még egy ilyen speciálisan ütemezett periodikus ragadozó-áldozat életciklus.