Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robot a piramisban

2002.08.29. 08:29
Indiana Jones, Lara Croft, és Oszama bin Laden kibernetikus szerelemgyermeke, a Pyramid Rover egy titokzatos folyosót hivatott felderíteni, amelyen elődje ajtónak tűnő tárgyba ütközött egy évtizeddel ezelőtt.
Kheopsz, másik nevén Khufu fáraó ravatalűrhajója a gizai piramispark fő építménye körülbelül 4500 évvel ezelőtt épült. Az izgalom tárgya egy rejtélyes szellőzőjárat, amely nem szellőzőjárat, de eléggé hasonló ahhoz.

Gantenberink robotja, az Upuaut
A hússzor húsz centiméteres keresztmetszetű járatokból, amelyeket először 1972-ben írtak le, négy található a piramisban - kettő a Király sírkamrájából kettő a Királynő sírkamrájából indul észak illetve dél felé. A Királynő sirkamrája eredetileg soha sem volt a fáraóné nyughelye, viszont a király sírboltja alatt helyezkedik el - érdekes módon szellőzőnyílásai nem nyílnak a szobára (befalazódtak), de a külvilágra sem.

Rudolf Gantenbrink német egyiptológus parfümillatú kutatócsoportja 1993-ban először küldött speciális robotot a titokzatos déli járatba. A felderítés különös eredményre jutott: a csatorna hatvanöt méter távolságban nyugat felé kanyarodik, majd egy ajtószerű, két rézfogantyúval ellátott mészkő elemben végződik.

Huzat, lélek, ufók és algoritmusok

A járatok rendeltetésével kapcsolatban számos elmélet született.

A kézenfekvő magyarázat, hogy a szellőzést szolgálják vagy a munkások ételliftaknái voltak. Ennek ellentmond, hogy a szellőzést akadályozza a speciális lezáró elem, illetve hogy a rabszolgák egyáltalán nem kaptak enni, főleg nem szobánként két külön csatornán.

A csillagászatilag érintett magyarázat szerint a nyílások a Szíriusz illetve (a másik oldalon) az Orion csillagkép egyik csillaga felé mutatnak. Az elmélet szerint egyébként a gizai piramisok alaprajza az Orion csillagképhez hasonul.

CAD-modell
A sárga struktúra a titokzatos szellőző

A csillagmagyarázathoz hasonlít az lélekjárat elmélet, amely szerint az egyiptomiak úgy vélték, hogy uralkodójuk lelke ezeken a járatokon keresztül jut el a túvilágra. Ennek némileg ellentmond, hogy a Királnyő sírkamrájába, sem élő, sem holt lélek nem költözött a történelem során.

Zecharia Stichin okkultkisiparos szerint a járatok pirinyó földönkívüliek futófolyosói voltak, akik egyébként az ember géntechnológiai előállítása miatt tartózkodtak ideiglenesen bolygónkon. A számmisztikusok szerint viszont a korabeli mérnökök matematikai formulákat alkalmaztak, amelyek összefüggéseikben ismeretlenek.

Robotcserkész

A kutatók szerint nem kizárt, hogy a kisajtón túl egy kamra található, a blokkon túl eredetileg még tizenöt-húsz méternyi kő fekszik a külvilágig, üregnek tehát van hely bőven.

Az alagút vége
Közel egy évtizeddel Gantenbrink Upuaut nevű robotja után, Mark Lehrer kutatócsoportja küld technológiát a járatba, az egyiptomi aniktügyi bizottság elnöke, Zahi Hawass felügyelete mellett.

A titokfátyol lerántását várhatóan a Pyramid Rover (Piramiscserkész) nevű egyedi építésű robot hajtja végre. Az eszköz, amely nagyjából tizenhárom centiméter magas és harminc centiméter hosszú, azokon a robotokon alapul, amelyeket a WTC romjainál vetettek be a túlélők felkutatására.

A Pyramid Rover speciális radarjával egy méter betonon is átlát, a piramis puha mészkövében ráadásul még messzebb is. Amikor a Lehrerék felküldik a kisajtóig, megméri a fogantyúk vezetési jellemzőit, hogy kiderüljön áramkörben folytatódik-e a korrodált rézidom, amelyet a kapuba fúrt lyukakba kalapáltak. A robot ezután megpróbálja a küszöb alatt bejuttatni száloptikáját, hogy láthatóvá váljon az ami az ajtó mögött lapul.

A dokumentációt szeptembertől sugározzák a National Geographic Channelen.