Piroska
3 °C
4 °C

Robot a piramisban

2002.08.29. 08:29
Indiana Jones, Lara Croft, és Oszama bin Laden kibernetikus szerelemgyermeke, a Pyramid Rover egy titokzatos folyosót hivatott felderíteni, amelyen elődje ajtónak tűnő tárgyba ütközött egy évtizeddel ezelőtt.
Kheopsz, másik nevén Khufu fáraó ravatalűrhajója a gizai piramispark fő építménye körülbelül 4500 évvel ezelőtt épült. Az izgalom tárgya egy rejtélyes szellőzőjárat, amely nem szellőzőjárat, de eléggé hasonló ahhoz.

Gantenberink robotja, az Upuaut
A hússzor húsz centiméteres keresztmetszetű járatokból, amelyeket először 1972-ben írtak le, négy található a piramisban - kettő a Király sírkamrájából kettő a Királynő sírkamrájából indul észak illetve dél felé. A Királynő sirkamrája eredetileg soha sem volt a fáraóné nyughelye, viszont a király sírboltja alatt helyezkedik el - érdekes módon szellőzőnyílásai nem nyílnak a szobára (befalazódtak), de a külvilágra sem.

Rudolf Gantenbrink német egyiptológus parfümillatú kutatócsoportja 1993-ban először küldött speciális robotot a titokzatos déli járatba. A felderítés különös eredményre jutott: a csatorna hatvanöt méter távolságban nyugat felé kanyarodik, majd egy ajtószerű, két rézfogantyúval ellátott mészkő elemben végződik.

Huzat, lélek, ufók és algoritmusok

A járatok rendeltetésével kapcsolatban számos elmélet született.

A kézenfekvő magyarázat, hogy a szellőzést szolgálják vagy a munkások ételliftaknái voltak. Ennek ellentmond, hogy a szellőzést akadályozza a speciális lezáró elem, illetve hogy a rabszolgák egyáltalán nem kaptak enni, főleg nem szobánként két külön csatornán.

A csillagászatilag érintett magyarázat szerint a nyílások a Szíriusz illetve (a másik oldalon) az Orion csillagkép egyik csillaga felé mutatnak. Az elmélet szerint egyébként a gizai piramisok alaprajza az Orion csillagképhez hasonul.

CAD-modell
A sárga struktúra a titokzatos szellőző

A csillagmagyarázathoz hasonlít az lélekjárat elmélet, amely szerint az egyiptomiak úgy vélték, hogy uralkodójuk lelke ezeken a járatokon keresztül jut el a túvilágra. Ennek némileg ellentmond, hogy a Királnyő sírkamrájába, sem élő, sem holt lélek nem költözött a történelem során.

Zecharia Stichin okkultkisiparos szerint a járatok pirinyó földönkívüliek futófolyosói voltak, akik egyébként az ember géntechnológiai előállítása miatt tartózkodtak ideiglenesen bolygónkon. A számmisztikusok szerint viszont a korabeli mérnökök matematikai formulákat alkalmaztak, amelyek összefüggéseikben ismeretlenek.

Robotcserkész

A kutatók szerint nem kizárt, hogy a kisajtón túl egy kamra található, a blokkon túl eredetileg még tizenöt-húsz méternyi kő fekszik a külvilágig, üregnek tehát van hely bőven.

Az alagút vége
Közel egy évtizeddel Gantenbrink Upuaut nevű robotja után, Mark Lehrer kutatócsoportja küld technológiát a járatba, az egyiptomi aniktügyi bizottság elnöke, Zahi Hawass felügyelete mellett.

A titokfátyol lerántását várhatóan a Pyramid Rover (Piramiscserkész) nevű egyedi építésű robot hajtja végre. Az eszköz, amely nagyjából tizenhárom centiméter magas és harminc centiméter hosszú, azokon a robotokon alapul, amelyeket a WTC romjainál vetettek be a túlélők felkutatására.

A Pyramid Rover speciális radarjával egy méter betonon is átlát, a piramis puha mészkövében ráadásul még messzebb is. Amikor a Lehrerék felküldik a kisajtóig, megméri a fogantyúk vezetési jellemzőit, hogy kiderüljön áramkörben folytatódik-e a korrodált rézidom, amelyet a kapuba fúrt lyukakba kalapáltak. A robot ezután megpróbálja a küszöb alatt bejuttatni száloptikáját, hogy láthatóvá váljon az ami az ajtó mögött lapul.

A dokumentációt szeptembertől sugározzák a National Geographic Channelen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!