Ágnes
-1 °C
2 °C

Lehallgatják a sejteket

2006.02.16. 10:30
Idővel számos betegség diagnosztizálását teheti lehetővé az a parányi szerkentyű, amellyel a tudósok lehallgatják a sejteken belüli fehérjéket.

James K. Gimzewski, a UCLA, vagyis a Los Angeles-i University of California professzora munkatársaival megkonstruálta az atomic force microscope, azaz atomerő mikroszkópnak nevezhető készüléket, amely leginkább egy gramofontűre emlékeztet - olvasható a Membrana című orosz hírportálon.

Amikor a tudósok, akik a dolgok jelen állása szerint élesztőgombákkal kísérleteznek, a készülék igen hegyes tűjét a sejtmembránhoz érintve meglepetéssel tapasztalták, hogy az a hallható hang tartományában rezeg. "Átengedve" a számítógépen e vibrálást, meghallották magát a hangot is.

A kutatók véleménye szerint a hang forrásai az aprócska proteinmotorok (protein motors), vagyis azok a fehérjék, amelyek a sejten belül "mozgatják" a tápanyagokat és más vegyületeket, s közben az "erőlködéstől" vibrálnak.

Az egyik kísérlet során a tudósok az élesztőgomba sejtjét egy cseppnyi vodkával "itatták" meg, mire a sejt valósággal "felsikoltott". Más esetben a sejtet megfosztottak minden tápanyagtól, s az válaszul "halálhörgést" hallatott.

Jelenleg a tudósok olyan készüléken dolgoznak, amely az emberi sejtek proteinjei által hallatott hangokat képes lehallgatni. Meggyőződésük szerint a módszer alkalmas lesz diagnosztikai célokra is, hiszen más hangot hallatnak a szívizom sejtjei, s mást a máj, a vese, vagy a lép proteinjei. Más az egészséges sejt "éneke", s egészen másként hallatják "hangjukat" a beteg, daganatos sejtek.