Olivér
4 °C
8 °C

Már az ősember is használt vécét

2008.04.04. 14:00
Amerikai régészek több mint 14 ezer éves leletek alapján azt állítják, hogy az első amerikai kultúra Ázsiából származhatott – írja a New Scientist. A felfedezés tovább gyengíti az elméletet, miszerint a Clovis-kultúra volt az első amerikai civilizáció.

Az új-mexikói Clovis városka mellett Edgar Billings Howard philadelphiai professzor fedezte fel a városról elnevezett kultúra első nyomait. A körülbelül 13 ezer évvel ezelőtt élt civilizáció tagjai nagyon jól értettek az eszközkészítéshez, és hirtelen tűntek el a kontinensről (egy elmélet szerint egy becsapódó üstökös végzett velük). Évtizedekig tartotta magát a teória, amely szerint a Clovis-kultúra az első észak-amerikai civilizáció, de az utóbbi években egyre több bizonyíték cáfolta ezt. Az elmélet koporsójába most a Oregoni Egyetem Dennis Jenkins vezette kutatócsoportja verte be az újabb szöget.

Ősi nagydolog

Jenkins és kollégái az oregoni Paisley-barlangokban végeztek ásatásokat, ahol állatcsontok mellett néhány kisebb szerszámot is találtak, és egy minden bizonnyal latrinaként és szemetesként is használt gödröt, amelyből csonttörmelékek és fosszilizálódott emberi ürülék került elő. A karbonos kormeghatározás során kiderült, hogy az ürülék 14300 éves, tehát bő ezer évvel idősebb, mint a Clovis-civilizáció. A kutató tizennégy ürülékmintát elküldött a Koppenhágai Egyetemnek, ahol egy helyi tudós, Eske Willerslev dns-vizsgálatokat végzett rajtuk. Az összes mintában találtak emberi dns-t, ami nem volt meglepő, mivel Jenkinsék nem végeztek steril ásatásokat, és a leletek szennyeződhettek a régészek dns-ével. További tesztek során azonban Willerslev olyan genetikai allélokat talált, amelyek megvannak az őslakos indiánokban, és amelyekkel egyik régész sem rendelkezett. A tudós a lapnak nyilatkozva azt is kijelentette, hogy a genetikai vizsgálatok alapján egyértelmű, hogy az első észak-amerikai kultúra nem európai vagy afrikai, hanem ázsiai származású.

Ezt már régóta sejtik a kutatók, akik szerint az ázsiaiak a Bering-szoroson keresztül vándoroltak Észak-Amerikába. Sőt, onnan Dél-Amerikába is eljuthattak, legalábbis erre utalnak a chilei Monte Verdében korábban felfedezett, 14600 éves szerszámok, amelyek szintén idősebbek a Clovis-kultúránál. A probléma – és az évek óta tartó tudományos vita alapja – az, hogy csak Clovis mellett kerültek elő emberi csontok vagy más emberi maradványok. A Paisley-barlangokban talált ősi széklet ezért fontos felfedezés, és sokkal több információt kaphatnának a kutatók nem szennyezett mintákból. Jenkins ezért most azt tervezi, hogy újabb, ezúttal steril ásatásokat végez a barlangokban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?