Gusztáv
-4 °C
1 °C

Évezredek óta dolgozunk az üvegházhatáson

2005.09.12. 10:15
Antarktiszi jégmintákból kiderült, hogy az elmúlt kétezer évben elégetett erdők nagymértékben hozzájárultak a levegő metántartalmának növekedéséhez.

Az emberiség már jóval az ipari forradalom előtt elkezdte abuzálni az időjárást, legalábbis a legújabb kutatások szerint, írta a BBC. A károsanyag-kibocsátás természetesen az előző évszázadban ért el a csúcsra, de az azt megelőző korok is kivették részüket abból, hogy olyan ma a légkör, amilyen.

Óriási tüzek

A kutatóknak új technológiák felhasználásával lehetőségük nyílt arra, hogy kétezer éves jégmintákat elemezve megmutassák nekünk, mivel mocskolták össze elődeink a Földet.

Az Antarktiszon végzett kutatásokból kiderül, hogy a levegő metántartalma folyamatosan nőtt az utóbbi évszázadokban. Az üvegházhatást elősegítő gázok jelentős része azokból az óriási tüzekből származik, amelyeket emberek gyújtottak, hogy megtisztítsák a földeket az érkező telepeseknek és a földműveseknek. A folyamatokhoz ugyanakkor a természetes klímaváltozás is hozzájárult, mondják a kutatók.

A mintákban talált rengeteg metán meglepő módon nem a fosszilis energiahordozókból vagy párolgó mocsarakból, hanem az elégetett biomasszából származik. Ez a kifejezés azonban közel sem rejt olyan izgalmas anyagokat, mint elsőre gondolnánk: ide sorolhatjuk a fát és a különböző gazokat is.

„A tüzet már évezredek óta ismeri az ember – bár eleinte csak kevesen voltunk, azért jó nagy tüzeket raktunk” - mondta Dominic Ferretti kutató. „Úgy tűnik, az ipari forradalom előtt sokkal több metán került a levegőbe, mint azt korábban gondoltuk.” Égettek az Amazonas dzsungeleiben, Észak-Amerikában, és szerte a világon, a légkörbe jutó metán mennyisége csak az 1700-as években kezdett csökkenni.