Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A lyukkártya visszatér

2002.06.13. 09:14
Az IBM egy olyan nano-lyukkártyás háttértárat fejlesztett ki, amellyel minden korábbinál nagyobb adatsűrűség érhető el. Tessék belegondolni: kétszáz CD-ROM egy bélyegnyi felületen.
Az IBM zürichi laboratóriumában kifejlesztett adatrögzítési technika ezermilliárd bitet rajzol négyzetcollonként - ez a ma használatos merevlemezes háttértárak rátájának huszonötszöröse. Az új technológia a lyukkártyák századelőtől a hetvenes évekig uralkodó koncepciója és a nanotechnológia ötvözéséből született.

Nobel-díjas lyukasztó

"Vissza a jövőbe, mechanikailag" - magyarázza az eredményt Peter Vettiger, a kutatás vezetője.

Az eljárás lelke a "millipede" nevű nanolyukasztógép, amely molekuláris szinten olvaszt lyukakat az adathordozóba (amely plexi). A millipede ugyanakkor előzi a hagyományos lyukkártyás megoldást - képes törölni a lyukakat és így újraírni a kártyát. Ráadás a tortán: a nanolyukkártya a stabilitás terén kihívásokkal küzdő elektromágneses szisztémával szemben sokkal megbízhatóbb, a lyuk a mágnesezett foltnál maradandóbb struktúra, trolibusz közelsége vagy a légköri viszonyok nem befolyásolják.

A millipede projekt 1981-ből ered, amikor az IBM fejlesztésben is részt vevő Gerd Binnig és Heinrich Rohrer feltalálták a pásztázó alagútmikroszkópot. Binnigék a mikroszkóp finom szilíciumtűje és a vizsgált felület között folyó elektromosság mérésével különálló atomokról készítettek képeket. Binnig és Rohrer 1986-ban fizikai Nobel-díjat kaptak találmányukért.

Lassú, sajnos

A millipede nanolyukkártyás rendszere azonban a mechanikus rendszerekre jellemző súlyos hátrányoktól szenved - írási sebessége ezerszer lassabb a hagyományos vinyónál. A zürichi laborban a probléma kezelésére már elkészítették egy ezerhuszonnégy tűs író-olvasó fej prototípusát.

Miközben Binnig festészettel és zeneszerzéssel töltendő nyugdíjára készül, Vettig úgy véli, hogy ha az IBM gyártásra átvenné a dolgot, 2005-re flash-memóriák helyett 15 gigás lyukkártyák zizeghetnek a hordozható számítástechnikai eszközökben.