Judit
3 °C
7 °C

Járni tanul a tevecsikó

2002.07.18. 15:23
Kétpúpú tevecsikó született a veszprémi állatkertben június végén. A Laci névre keresztelt újszülött apja a termékenységéről híres Butros Butros-Ghali nevű teve, akinek utódai számos régióbeli állatkert állományát gyarapítják. Az ifjú Laci sikeresen birkózott meg élete első nagy feladatával, a négylábra állással.
Laci, a kétpúpú teve június 27-én született némi emberi segítséggel. Szerencsére a tevekanca jó anyának bizonyult, egyből elfogadta és nevelte csikóját. A nyakigláb újszülöttre az élet első nagy megpróbáltatása várt, a négylábra állás, ami, mint a képeken is látható, nem ment zökkenő- és orrabukásmentesen.

Az apaállat, Butros Butros-Ghali híres állatkerti berkekben, sok utóda él a környező országok és hazánk állatkertjeiben. Miután az anya több mint egy évig neveli kicsinyét, nem túl gyakori esemény a születés. Laci így még sokáig látható lesz a Veszprémi Állatkertben.

A kétpúpú tevék vadon már csak Mongóliában, a Góbi-sivatagban élnek, háziasítva a Elő- és Közép-Ázsiában találkozhatunk velük. Közeli rokona, az Afrikában és Arábiában élő egypúpú dromedárnak ma már csak háziasított változata él.

Rendkívül szívós és teherbíró állatok, kiválóan alkalmazkodtak a sivatagi és félsivatagi életkörülményekhez. Nagyon sokáig kibírják víz nélkül, ha azonban hozzájutnak, egyszerre akár 57 litert is meg tudnak inni. Minden sivatagi növényt képesek elfogyasztani, sőt szükség esetén a halat, húst, sőt a csontot is.

Főleg nőstényekből és utódaikból álló csapatokban élnek, melyeket egy vezérhím vezet. A fiatal hímek is összegyűlnek úgynevezett agglegény-csoportokba, ahol addig maradnak, míg át nem tudják venni egy vezérhím helyét. A tehenek 370-440 napos vemhesség után ellenek egy, ritkán két utódot. A csikók 1-1,5 éves korukig szopnak, és 5 éves korukra érik el teljes testnagyságukat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?