Vilhelmina
11 °C
28 °C

Járni tanul a tevecsikó

2002.07.18. 15:23
Kétpúpú tevecsikó született a veszprémi állatkertben június végén. A Laci névre keresztelt újszülött apja a termékenységéről híres Butros Butros-Ghali nevű teve, akinek utódai számos régióbeli állatkert állományát gyarapítják. Az ifjú Laci sikeresen birkózott meg élete első nagy feladatával, a négylábra állással.
Laci, a kétpúpú teve június 27-én született némi emberi segítséggel. Szerencsére a tevekanca jó anyának bizonyult, egyből elfogadta és nevelte csikóját. A nyakigláb újszülöttre az élet első nagy megpróbáltatása várt, a négylábra állás, ami, mint a képeken is látható, nem ment zökkenő- és orrabukásmentesen.

Az apaállat, Butros Butros-Ghali híres állatkerti berkekben, sok utóda él a környező országok és hazánk állatkertjeiben. Miután az anya több mint egy évig neveli kicsinyét, nem túl gyakori esemény a születés. Laci így még sokáig látható lesz a Veszprémi Állatkertben.

A kétpúpú tevék vadon már csak Mongóliában, a Góbi-sivatagban élnek, háziasítva a Elő- és Közép-Ázsiában találkozhatunk velük. Közeli rokona, az Afrikában és Arábiában élő egypúpú dromedárnak ma már csak háziasított változata él.

Rendkívül szívós és teherbíró állatok, kiválóan alkalmazkodtak a sivatagi és félsivatagi életkörülményekhez. Nagyon sokáig kibírják víz nélkül, ha azonban hozzájutnak, egyszerre akár 57 litert is meg tudnak inni. Minden sivatagi növényt képesek elfogyasztani, sőt szükség esetén a halat, húst, sőt a csontot is.

Főleg nőstényekből és utódaikból álló csapatokban élnek, melyeket egy vezérhím vezet. A fiatal hímek is összegyűlnek úgynevezett agglegény-csoportokba, ahol addig maradnak, míg át nem tudják venni egy vezérhím helyét. A tehenek 370-440 napos vemhesség után ellenek egy, ritkán két utódot. A csikók 1-1,5 éves korukig szopnak, és 5 éves korukra érik el teljes testnagyságukat.