Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kvantumszámítógép hagyományos tranzisztorokkal?

2004.07.26. 12:07
A kvantumszámítógép megépítése felé vezető út fontos lépésének számít az a kísérletsorozat, amelyben amerikai kutatók átállították az elektron spinjét. Hong Wen Jiang több millió elektron "elpocséklása" után végre megtalálta azt a frekvenciát, amely képes módosítani az eddig csak elméletben létező Q-bitet.
A Kalifornia egyetem Los Angeles-i campusának (UCLA) kutatói sikeresen átállították egy hagyományos tranzisztorban az elektron spinjét. Ennek során felfedezték, hogy a művelet nyomán a töltés is megváltozott. A kísérletsorozat fontos lépésnek számít a kvantumszámítógép kifejlesztésében.

Elektronspin
A kvantummechanika törvényei szerint egy adott kvantumállapotot legfeljebb két elektron foglalhat el. Ezeket az elektronokat az úgynevezett spinjük különbözteti meg egymástól. A spin a részecskemodellben megfeleltethető az elektronok perdületének (impulzusmomentumának), amely két egymással ellentétes irányt vehet fel. A elektron spinje elválaszthatatlan mágneses momentumától. A protonnak, neutronnak és más elemi részecskéknek is van spinje.
Forrás BME, Fizikai Tanszék
Az elektronspin megváltoztatására a kutatók egy bizonyos mikrohullámú rádiófrekvenciát használtak. A kísérletek megmutatták, hogy a pc-kben és mobiltelefonokban használatos, teljesen hétköznapi tranzisztorok alkalmasak lehetnek a kvantumszámítógépek építésére, idézte a pte hírügynökség Hong Wen Jiang, az UCLA professzorának szavait.

Mínusz 204 fok

Az eredmények nyomán közelebb kerülhet a megvalósuláshoz a kvantumszámítógépek megépítése. A hagyományos elektron spinje ugyanis a Q-bitet (kvantumbit), a kvantumszámítógép egyik építőkövét képviseli. Mielőtt a spin átállítása sikerült volna, Hong Wen Jiang és diákja, Ming Xiang sokmillió elektronnal végzett kísérleteket.

A sikert végül mínusz 204 Celsius fokra hűtött hagyományos tranzisztorokkal érték el. Az ígéretek szerint viszont a jövőben az eljárás szobahőmérsékleten is működőképes lehet. Ez ugyanis rendkívül megkönnyítené az eljárás kereskedelmi hasznosítását.