Valér
2 °C
8 °C

A Föld túlsó feléig hatnak a földrengések

2008.05.27. 10:20
A nagy erejû földrengéseket követõ utórengések létrejöhetnek az eredeti rengéstõl akár több ezek kilométerre, több földrésznyi távolságra is - derült ki amerikai szeizmológusok kutatásaiból.

Amerikai geológusok az elmúlt év legnagyobb földrengéseinek utóhatásait vizsgálták, és arra jutottak, hogy a Richter-slála szerinti hetes fokozatúnál erõsebb rengéseket gyakran követik utórengések a Föld túlsó oldalán. Az 1990 óta történt 15 ilyen erõs földrengésbõl 12 esetben találták meg utórengések nyomait több ezer kilométeres távolságban, más földrészeken. A 2004-es szumátrai földrengés például Alaszkában, Kaliforniában, és Dél-Amerikában okozott kisebb földmozgásokat.

A Nature Geoscience szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint maga a jelenség, hogy a földrengések hullámai a földkéregben több ezer kilométert utaznak, majd újabb földrengéssé erõsödnek, már ismert volt a tudósok elõtt. Eddig úgy gondolták, ez különlegesség, azonban most kiderült, hogy a rengések többségénél megfigyelhetõ – ezért az utórengések elõrejelzésében lehet nagy szerepe a felfedezésnek.

A távoli utórengések jellemzõen gyengébbek, mint az eredeti rengés, a Richter-skála szerinti hármas és ötös fokozat közöttieket jegyeztek fel a tudósok. A számításokhoz az adatokat egy 500 szeizmográfiai állomásból álló hálózat szolgáltatta a tudósoknak, akiknek egyelõre nem sikerült megtalálniuk a legutóbbi kínai földrengés távoli utórengéseinek nyomait.