Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Heroinista lány holtteste a drogellenes kampányban

2002.03.01. 13:29
Egy heroin-túladagolásban meghalt angol lány családja a lány holttestéről készül sokkoló képekkel figyelmezteti az iskolásokat a drogfogyasztás veszélyeire. Mick és Pauline Holcroft engedélyezték, hogy a lányuk holttestéről készült képeket felhasználják egy oktatófilmben. A gimnazisták számára készített, Rachel története című húszperces filmben a lány szülei is megszólalnak.
A huszonegy évesen elhunyt Rachel Whitear mintadiákként indult, gimnáziumban ígéretes zongorajátékos és osztályelső volt. Szülei szerint először 18 évesen próbálta ki a heroint, amikor nála idősebb, heroinfüggő barátja megkínálta. Rachel eleinte képes volt ellenőrzése alatt tartani függését, és öt egyetemre is felvételt nyert. A Bath Egyetemre ment pszichológiát és szociológiát tanulni, lassan azonban elhatalmasodott rajta a függőség.

Rachel megváltozott

Szülei szerint a vidám és önzetlen lány hamarosan boldogtalanná, bizonytalanná és megbízhatatlanná vált. Az első félév után képtelen volt folytatni az egyetemet, barátjával Exmouthba költözött, ahol szobát béreltek. 2000 májusában halt meg heroin-túladagolásban, mindössze néhány nappal azután, hogy hazatelefonált, és közölte szüleivel: hazaköltözik. Halála után három nappal bukkantak rá.

Szervátültetés helyett kampány

A filmben is bemutatott megdöbbentő rendőrségi felvételeken Rachel magzati pozícióban hever a földön, és egy injekcióstűt szorongat. "Borzasztó, hogy így kell látnom a saját lányomat. Rachel mindig is azt akarta, hogy szerveit átültetésre ajánljuk fel, ha valami történne vele, a szervezetében levő heroin miatt azonban ez lehetelen volt." - nyilatkozta édesanyja, Pauline Holcroft. "Nagyon nehezen szántuk rá magunkat a fényképek közlésére, de úgy gondoltuk, ezzel az ő testét felhasználva segítünk másokon."

Az angol Egészségügyi Minisztérium támogatásával készített filmben Rachel anyja, nevelőapja és húga meséli el a lány történetét. A filmet idén kezdik vetíteni Herefordshire középiskoláiban. Rachel szülei azt remélik, hogy hamarosan egész Angliában oktatási segédletként használják majd Rachel történetét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?