Emőke
-4 °C
9 °C

Kamerákkal, szenzorhálózatokkal a terrorizmus ellen

2005.11.20. 13:21
Az optikai és infravörös érzékelők, műholdak valósidejű képeket, adatokat szolgáltatnak, miközben a kamerák autópályákat, épületeket, helikoptereket, hajókat monitoroznak. A 2007 végére kiépülő szuperbiztonságos hálózat több kanadai cég, egyetem és az ország legnagyobb katonai laboratóriumának közös projektje.

Intelligens rendszer

A rendszert természetesen nemcsak a terrorizmus elleni harcra szánják, hanem természeti katasztrófáknál, súlyos baleseteknél szintén hasznos segítséget nyújthat. Az információt szoftver elemzi, s végez minden részletre kiterjedő értékelést az esetleges fenyegetésről, vészhelyzetről. A releváns adatokat vizuálisan, térképszerűen is megjelenítené.

A MacDonald, Dettwiler and Associates (MDA) által kidolgozott terv alapján már létező kamerákat, érzékelőket és műholdakat állítanak csatasorba, viszont néhány helyszínen valószínűleg újakat is kell majd fejleszteni. A szenzorhálózatok ilyen jellegű alkalmazása alátámasztja azokat a prognózisokat, melyek szerint az érzékeléstechnika századunk első évtizedeinek egyik meghatározó technológiai jelensége. A mütyürök egyre nagyobb információfeldolgozó-képességgel és tárolókapacitással rendelkeznek, hálózatba rendezve pedig különösen eredményesen tevékenykednek.

A kivitelezők (elcsépelt szóval élve) intelligens rendszerben gondolkoznak: a képernyőn nem a nyers adatok, hanem csak a tényleg fontos információ jelenne meg. "Például, ha földrengést észlelnének Vancouver központjában, amit húsz kilométerre a part felé egy másik követne, a helyi hatóságok azonnal értesíthetnék a parti őrséget, hogy nagyon gyorsan kezdjék el a második rengés mentési munkálatait, illetve sokkal több erőforrást használjanak fel" - magyarázza Paul Johnston, a robotikai és mesterségesintelligencia-kutatásokat finanszírozó Precarn Inc. elnöke.

Vancouver 2010

Az irányító-ellenőrző helyiségekben dolgozó döntéshozóknak vészhelyzetben hirtelen annyi adatot kell feldolgozniuk, hogy gyakran nem tudják pontosan, mihez kezdjenek azokkal. Hagyományos módszerekkel nem, vagy kínkeservesen, a drága időt fecsérelve boldogulnak. Első lépésként az adatokat kellene fuzionálniuk, hogy átfogó képük legyen az eseményekről. A második fázis, az erőforrások gyors meghatározása kettős célt szolgál: minél több információ beszerzését, valamint a tényleges munka elvégzését.

Ehhez a tevékenységhez nyújt segítséget a 2,2 millió kanadai dollár költségű prototípust kidolgozó egyik partner, az Actenum Corporation (Vancouver) döntéstámogató (decision support) szoftvere. A program folyamatosan szolgáltatja a személyi állomány és a tárgyak mozgásához, továbbá a vészhelyzetre adandó javaslatok koordinálásához támpontot nyújtó táblázatokat és listákat. Az Actenum egyébként a változó feltételek, körülmények melletti, előre nem tervezett események utáni optimális ütemezés és átütemezés automatizálásához igyekszik hatékony megoldásokat nyújtani. Ennek megfelelően szoftvereiket rendkívül komplex operációs környezetekre írják, ahol gyakoriak a váratlan fennakadások, "szakadások".

A rendszer 2007 decemberére lesz kész - épp időben ahhoz, hogy az olyan jelentős események, mint például a 2010-es Vancouveri Téli Olimpiai Játékok szervezői megfelelő biztonsági háttérrel rendelkezzenek. A rendőrség, tűzoltóság, mentők és a parti őrség telefonon, e-mailen és egyéb csatornákon érkező információit szintén továbbítaná, koherens elemzéssé alakítaná. Felgyorsítaná, hatékonyabbá tenné a terepen dolgozók és a munkálatok irányítói közötti kommunikációt.