Gerzson
4 °C
8 °C

A radon veszélyesebb a korábban feltételezettnél

2002.02.04. 12:01
A radonsugárzás által okozott sérülés átterjed a szomszédos sejtekre is, derül ki egy nemrég közzétett kutatási eredményből. Viszonylag kis mennyiségű radioaktív gáz is okozhat tehát kiterjedt károsodást a szervezetben.
A felfedezés "aggodalomra ugyan okot adhat, de pánikra semmiképp sem", mondja a tanulmányt közreadó kutatócsoport tagja, Gerhard Randers-Pehrson, a new yorki Columbia Egyetemről. "A veszélyességi határértéknek nem 100, hanem csak 1-2 pontos esetleges csökkentéséről van szó."

Persze ez a csökkenés is megtízszerezheti (!) azoknak az otthonoknak a számát, amelyek fokozott figyelmet követelnek.

A radont a bomló urán bocsátja ki a gránitsziklákban és a talajban. Ahol sok a gránit, mint pl. az Egyesült Államokban az Appalach hegység körzetében (Magyarországon az Északi Középhegység bizonyos területein), a radon a házak alapzatának repedésein beszivárogva esetleg veszélyes koncentrációt érhet el a lakótérben. Rendszeres szellőztetéssel és a repedések betömésével a radon-koncentráció lényegesen csökkenthető.

Tizenhétezer megbetegedés évente

Az Egyesült Államokban a radon kb. tizenhétezer tüdőrákot okoz évente. A belélegzett radon által kibocsátott radioaktív részecskék törést okoznak a sejtek DNS-szerkezetében, ez mutációkat eredményez, amelyek könnyen rákhoz vezethetnek. Az alacsony sugárdózis kockázatának becslésekor a nagy sugárdózisnak kitett emberek (pl. urániumbányászok) rák-megbetegedéseiből indultak ki, és úgy számoltak, hogy pl. fele akkora sugárdózis fele akkora kockázatot jelent.

A mostani kutatás meghökkentő eredménye szerint a sejttenyészet 10 %-nak besugárzása csaknem ugyanolyan méretű sejtkárosodáshoz vezetett, mint amikor az egész tenyészetet érte a radon-sugárzás.(!) Sok olyan sejt is elváltozást mutatott, amelyeket nem is vettek célba. "Úgy tűnik, hogy az a sejt, amelyik a radon-sugárzást kapja, jelzést küld szomszédainak, amelynek hatására, azok is megsérülnek" - mondja Randers-Peterson. "Nem tudjuk miért történik ez így."

A szervezet nem sejttenyészet

Barry Michael a londoni Gray Cancer Institute munkatársa azonban arra figyelmeztet, hogy az emberi testben nem feltétlenül ugyanúgy játszódnak le ezek a folyamatok, mint a laboratóriumi sejttenyészetben. "Az élő szervezet különböző típusú sejtek keveréke, ami jelentősen módosíthatja a fenti képet"- mondja. Ráadásul, saját kutatásai során azt tapasztalta, hogy a sugárkárosodott sejtek szomszédjai gyakran megölték a beteg sejtet, mielőtt az rákossá válhatott volna. "További kutatásokra van szükség, hogy megértsük az alacsony dózisú sugárzás károsító és védő hatásai közti egyensúly mibenlétét."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!