Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ígéretes új rákgyógyszert tesztelnek Amerikában

2003.06.04. 11:27
A 2C4 kódnevű új gyógyszer első kísérleti eredményei valósággal lázba hozták a tudományos világot, írta a BBC. Az eddigi vizsgálatok célja nem a hatékonyság megállapítása, hanem az volt, hogy igazolják a készítmény veszélytelenségét. Viszont már ebben a stádiumban figyelemreméltó eredmények születtek.

A Los Angeles-i Cedars-Sinai egészségügyi központban a teszteket vezető David Agus szerint az a legérdekesebb, hogy a gyógyszer a korai klinikai tesztekben képes volt teljesen eltérő típusú rákbetegségek tumorját csökkenteni. "Ez arra utal, hogy a hatóanyag a legtöbb tumorfajta rákos sejtjeinek növekedést serkentő jelátviteli útját célozza meg" - mondta a kutató.

Az előrehaladott mell-, prosztata-, tüdő-, petefészek-, vastagbél-, hasnyálmirigy és kötőszövetrákban szenvedő páciensek mindegyikének használt a Genentech kutatói által kifejlesztett, 2C4 kódnevű új gyógyszer.

A jeltovábbítást blokkolja

A készítmény fő alkotórésze egy fehérje, egészen pontosan a monoklón antitest (monoclonal antibody) amely lökésszerűen javítja a szervezet immunrendszerének hatékonyságát.

A protein a több különböző rákfajta által a tumor növekedésének stimulálására használt jeltovábbítási utat támadja. A készítmény hatékonyan tudta csökkenteni többféle eltérő típusú rákos daganat méretét.

A vizsgálatban három héten át 21 előrehaladott stádiumban levő rákbeteg kapott 2C4-et infúzióban, írta a BBC. Összesen 19 beteg legalább két kezelési perióduson vett részt, ketten azonban a betegségük komplikációiban időközben életüket vesztették.

Két beteg azóta stabil

A kutatók megállapították, hogy a kezelt betegek 42 százalékánál észlelhető volt, hogy akár 50 százalékkal csökkent a daganat mérete, vagy adott időszakra leállt a növekedése.

A betegség három páciensnél (petefészek-, prosztata- és hasnyálmirigy-daganattal) legalább 50 százalékkal visszafejlődött (partial remission). A petefészek- és hasnyálmirigyrákos betegek állapota azóta stabil, pedig már több mint egy éve, hogy 2C4-val kezelték őket.

Öt további beteg (három prosztatarákos, egy tüdőrákos és egy petefészekrákos) állapota a két kezelési ciklus után legalább három hónapig stabilizálódott.

A hatékonyság most nem volt szempont

Az amerikai klinikai onkológus társaság chicagói tanácskozásán az eredményeket ismertetve David Agus kijelentette: "A biztonsági tesztek első fázisában ilyen eredmények igen figyelemreméltóak, különösen mivel a betegek állapota igen előrehaladott volt, és semmilyen más kezelési lehetőség nem állt már rendelkezésükre."

Elaine Vickers, a brit rákkutatási intézet tudományos vezetője szerint a tesztek eredménye igen biztató. A monoklón antitestek hatását már elismerték a Herceptin és Rituximab készítmények engedélyezésével.

A brit szakértő viszont rámutatott arra, hogy ez nem egy átfogó vizsgálat volt. Sokkal több páciens bevonására van szükség ahhoz, hogy pontosan megállapíthassák a 2C4 hatékonyságát.