Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nem engedélyezik a vérvételes rákszűrést

2003.07.18. 15:11
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Fővárosi Intézete megállapította, hogy a Pronuk Diagnosztikai Kft. olyan tevékenységeket végzett, amelyek nem szerepelnek működési engedélyében. A vállalat az elvégzett laboratóriumi vizsgálati eredmények közlésén túl ugyanis konkrét onkológiai prognosztikus és klinikai értékelést is végzett, és javaslatot adott a vizsgálatot kérőknek, derült ki Ungváry György országos tisztifőorvos közleményéből.
Az ÁNTSZ Fővárosi Intézete a július tizenötödikei helyszíni ellenőrzést követően határozatban szólította fel a Pronukot, hogy a jövőben ne végezzen olyan tevékenységet, amelyre nincs engedélye. Az indoklás az volt, hogy a laboratóriumi vizsgálatok ilyenfajta, onkológiai célú szűrővizsgálatoknál történő felhasználása tudományosan jelenleg nem bizonyított szakmai elgondoláson alapul. A közlés szerint a nem megalapozott prognosztikus értékelések a páciensek jelentős részét megtéveszthették.

Kötelező a tudományos bizonyítás

Az ÁNTSZ szerint a rosszindulatú daganatos megbetegedések számának csökkentését a betegség mielőbbi felismerésével és kezelésével érhető el. Erre a célra - az orvostudomány mai állása szerint - csak tudományos módszerekkel bizonyítottan hatásos szűrővizsgálati módszerek alkalmazhatók. Ennek a feltételnek jelenleg csak három szűrővizsgálati mód felel meg: a sejtvizsgálatot alkalmazó méhnyakszűrés, a mammográfiás emlőszűrés és a székletben lévő rejtett vér kimutatásán alapuló vastagbélszűrés.

"Minden más szűrővizsgálatra alkalmasnak vélt módszer hatásossága tudományosan bizonyításra szorul, mielőtt lakossági alkalmazására gondolni lehetne" - olvasható a közleményben.

Pénzért bárkit megvizsgáltak

Szabados György, a módszert alkalmazó Pronuk Kft. ügyvezető igazgatója korábban azt mondta: az eljárásban vérvételre van szükség, mivel a vérből kimutathatók olyan enzimek, amelyek a szervezetben lévő daganatos elváltozásra utalnak. A vizsgálatot tavaly november óta 22 ezer 100 forintért bárkinek elvégzik, a vérvétel után három napon belül várható eredmény.

Kasler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója csütörtökön azt közölte: a vérvizsgálat nem alkalmas az általános rákszűrésre, a módszer csak kiegészítő diagnosztikai eljárásnak tekinthető.