Auguszta
-7 °C
0 °C

Mellrákosak lehetnek a rákbeteg gyerekek anyái

2003.09.30. 10:40
Nagyobb valószínűséggel alakul ki mellrák azoknál a nőknél, akiknek gyermekénél rákos daganatot diagnosztizáltak. Ha a rák bizonyos fajtái kialakulnak ötéves kor előtt, akkor az édesanyánál a normális kockázatnál kétszer nagyobb eséllyel alakul ki mellrák a szülést követő tíz éven belül.
Az erre utaló legújabb kutatás eredményeit a Koppenhágában lezajlott ECCO 12 Európai Mellrák Konferencián ismertették. A kutatók szerint ha az érintett gyerek ráadásul fiú, akkor az esély még további ötven százalékkal nő.

A kutatási eredmények szerint még szignifikánsabb a mellrák kockázata azoknál a nőknél, akiknek a gyerekénél "tömör daganat" alakult ki - jelentette ki a Reuters brit hírügynökségnek adott interjúban Dong Pang, a manchesteri gyermekkórház kutatója.

Gén és hormonszint

Pang és kutatócsoportja 2064 olyan nőt vont be a vizsgálatba, akiknek a gyermeke 15 éves kora előtt csont-, agy-, máj-, vese-, bőr- vagy egyéb rákban betegedett meg.

Megállapították, hogy az ilyen anyák esetében csaknem kétszer gyakrabban alakult ki mellrák. A kutatók úgy találták, hogy a kockázat növekedéséban a magzatnál a p53 tumorgátló génben bekövetkezett módosulásnak, az anyai szervezetben az abnormális hormonszintnek lehet szerepe.

Megzavart hormonciklus

A kutatók úgy gondolják, hogy a tumorgátló gén szerepének módosulása a sejtciklus szabályozásában, valamint a terhesség alatti hormonciklus megszakadása hozzájárul az anyában a mellrák és a gyerekben a rákos daganat kialakulásához, mutatott rá Pang. Nem zárta ki azt sem, hogy egy eddig nem ismert genetikai mutáció is közrejátszhat ebben.

Pang szerint további kutatásokra van szükség az eredmények igazolásához, de azoknak máris jelentősége van a mellrákszűrésben. A tanulmány készítői szerint előnyös lenne, ha azokat az anyákat, akiknek gyereke rákos, gyakrabban szűrnék a mellrák esetleges kialakulásának időben történő észlelése végett.

Egyéb kockázatok

A mellrák a nők esetében a leggyakoribb rákbetegség. A korai pubertás, a késői klimax, a késői gyermekvállalás, vagy az elmaradt gyermekáldás és a betegségnek a családban való halmozódása szintén már igazolt rizikófaktort jelent a betegség kialakulása szempontjából.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!