Donát
-4 °C
2 °C

Egy daganatkeltő gén kikapcsolásával csökkenhet a rák esélye

2004.10.12. 12:09
A Stanford Egyetem kutatócsoportja sikeresen blokkolta a Myc elnevezésű, daganatkeltő gént, és ezzel - reményeik szerint - a rákos betegek kezelésében új lehetőséget nyílnak.
A rákkeltő gént egy egyszerű antibiotikummal blokkolta a kutatócsoport, írja a BBC. A kezelés következményeként a kísérleti egerek rákos sejtjei meggyógyultak, illetve a tünetmentes egyedek - amíg kapták a gyógyszert - egészségesek maradtak. A tudósok szerint a felfedezés emberi megbetegedéseknél is megoldást jelenthet.

Blokkolja az osztódást

Az egyetem kutatócsoportjának tervei szerint a felfedezést a máj-, a mell-, a prosztata- és a bélrák esetében alkalmazhatják majd sikerrel. A brit Rákkutató Intézet szerint azért lenne rendkívül fontos ez a lehetőség, mert minden hetedik rákos halálesetben közreműködik a Myc gén.

A stanfordi kutatók olyan egereket tanulmányoztak, amelyek genetikai állományában módosított Myc gének szerepeltek. A Myc a sejtosztódásért felelős. Az eredeti génhez képest az egerekben található módosult változat abban tért el, hogy folyamatosan aktív volt, így a sejtek is folyamatosan osztódtak, így a rákos sejtek kialakulása is gyorsabb lett.

Antibiotikummal

Amikor doxiciklin antibiotikumot adtak az egérnek, a hibás Myc gén kikapcsolódott, és a rákos sejtek burjánzása leállt. Amikor az antibiotikumkúrát abbahagyták a kutatók, az egerekben az agresszív májrák minden tünete megjelent.

"Izgalmasnak találom, hogy a rákos sejteket képesek voltunk meggyógyítani" - nyilatkozta a BBC-nek Dr. Dean Felsher, a kutatás vezetője, majd hozzátette, hogy az a tény, hogy egy rákos sejt újra "normálisnak" mutatkozik, még nem jelenti, hogy nem válhat újra rákossá, amennyiben az antibiotikumos kezelés leáll. "Mindenesetre bármi, ami reményt jelenthet ezek ellen az agresszív rákfajták ellen, fontos lehet" - fogalmazott.