Ágnes
-1 °C
2 °C

Bélgázai stabilizálják a rákot

2006.04.21. 10:50
Egy szárazföldi rákfaj példányai vedlés után gáznyomással stabilizálják hidrosztatikus vázukat, állapították meg amerikai kutatók. Rendesen több napba is beletelhet, amíg az új páncél elég keménnyé válik az izmok erejének közvetítéséhez.

A Gecarcinus lateralis szárazföldi életmódot folytató rákfaj példányai a vedlésük után felfúvódással stabilizálják testük szerkezetét. Erre mindaddig szükségük van, amíg a régi páncéljuk alatt kifejlődött új páncél kellően meg nem keményedik, mutatták ki amerikai kutatók.

A szárazföldi rákfaj gázalapú segédváza a hidrosztatikus vázak új kategóriáját alkotja, állapították meg a North Carolina egyetem kutatói Jennifer Taylor vezetésével. Az ilyen vízből és gázból álló hidrosztatikus váz egyedülálló az állatvilágban.

Napokig kicsi és puha

A rákokat kemény páncél borítja, amelyet a növekedésük során rendszeres időközönként levetnek, és nagyobbra cserélnek. Az új páncél viszont ilyenkor még puha és rugalmas, írta a Der Spiegel.

Miután a régi páncélt levetették, a rákok felfújják magukat, és az új ruhájukat kicsit nagyobb méretben szilárdítják meg. Viszont több napba is beletelhet, amíg az új páncél elég keménnyé válik az izmok erejének közvetítéséhez.

Erőtároló a bélben

A hidrosztatikus vázhoz szükséges nyomást az állatok a belükben tárolt összepréselt gázokból nyerik, állapították meg az amerikai kutatók. A vizsgálatok során megmérték a még puha héjú rákok belében illetve ollójában uralkodó nyomást, és az utóbbival kifejtett erőket.

Arra jutottak, hogy a bélben levő nyomás az ollóban levő nyomást és a kifejtett erőt is meghatározza. Az első szárazföldi létformák számára döntő fontosságú lehetett, amikor víz helyett gáz alkalmaztak a vázuk stabilizálására.