Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Rákkeltő volt a szovjet vakcina

2004.07.12. 15:16
Rákkeltő SV40 majomvírussal volt fertőzött az a szovjet gyártmányú vakcina, amellyel a gyermekbénulás megelőzésére százmilliókat oltottak be világszerte.
A New Scientist szerint már az 1960-as években köztudott volt, hogy a Heine-Medin-kór, azaz a gyermekbénulás megelőzésére használt oltóanyagban megtalálható volt az SV40 vírus, amely elsősorban a makákó majmokat támadja meg. A problémát az okozta, hogy a vakcinát majmok vesesejteiben tenyésztették ki, és véletlenül fertőzött majmokat használtak fel.

Hivatalos adatok szerint a hibát 1963-ban felismerték, de Michele Carbone chicagói kutató szerint a Szovjetunióban egészen 1980-ig fertőzött oltóanyagot gyártottak. Carbone három oltóanyagos fiolából kettőben izolálta a vírust, és az is lehetséges, hogy a harmadik fiola tartalma is fertőzött volt, de a kutatás idején lejárt a vakcina szavatossága.

Rossz megoldás

A tudós ugyancsak tesztelte azt módszert, amellyel annak idején a Szovjetunióban tisztították a vakcinát. Mint kiderült, a magnézium-klorid csak 95-százalékos biztonsággal semmisítette meg a rákkeltő vírust, írta az MTI. Michele Carbone állítása szerint a szovjet orvosok csak 1981-től használtak biztonságos oltóanyagot, amikortól a WHO látta el az országot a vakcina alapanyagával.

Michele Carbone nemcsak a vakcinát tanulmányozta. Ő volt az a tudós, akinek tíz évvel ezelőtt elsőként sikerült bebizonyítania az SV40 jelzésű majomvírus és a rosszindulatú mellhártyadaganat, a mesothelioma kialakulása között meglévő kapcsolatot.