Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Rákkeltő volt a szovjet vakcina

2004.07.12. 15:16
Rákkeltő SV40 majomvírussal volt fertőzött az a szovjet gyártmányú vakcina, amellyel a gyermekbénulás megelőzésére százmilliókat oltottak be világszerte.
A New Scientist szerint már az 1960-as években köztudott volt, hogy a Heine-Medin-kór, azaz a gyermekbénulás megelőzésére használt oltóanyagban megtalálható volt az SV40 vírus, amely elsősorban a makákó majmokat támadja meg. A problémát az okozta, hogy a vakcinát majmok vesesejteiben tenyésztették ki, és véletlenül fertőzött majmokat használtak fel.

Hivatalos adatok szerint a hibát 1963-ban felismerték, de Michele Carbone chicagói kutató szerint a Szovjetunióban egészen 1980-ig fertőzött oltóanyagot gyártottak. Carbone három oltóanyagos fiolából kettőben izolálta a vírust, és az is lehetséges, hogy a harmadik fiola tartalma is fertőzött volt, de a kutatás idején lejárt a vakcina szavatossága.

Rossz megoldás

A tudós ugyancsak tesztelte azt módszert, amellyel annak idején a Szovjetunióban tisztították a vakcinát. Mint kiderült, a magnézium-klorid csak 95-százalékos biztonsággal semmisítette meg a rákkeltő vírust, írta az MTI. Michele Carbone állítása szerint a szovjet orvosok csak 1981-től használtak biztonságos oltóanyagot, amikortól a WHO látta el az országot a vakcina alapanyagával.

Michele Carbone nemcsak a vakcinát tanulmányozta. Ő volt az a tudós, akinek tíz évvel ezelőtt elsőként sikerült bebizonyítania az SV40 jelzésű majomvírus és a rosszindulatú mellhártyadaganat, a mesothelioma kialakulása között meglévő kapcsolatot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?