József, Bánk
1 °C
12 °C

A szuperegér szervezete leküzdi a rákot

2003.04.29. 11:19
Amerikai kutatók találtak egy olyan kísérleti egeret, amely ellenáll a testébe injekciózott rákos sejteknek. Az egér rejtélyes képességének kulcsát megtalálva valószínűleg új rákellenes terápiákat lehet majd kifejleszteni.
Az észak-karolinai Wake Forest Egyetem gyógyszerészeti karának kutatói teljesen véletlenül bukkantak rá a ráknak ellenálló egérre. A kísérlet során szarkómát fecskendeztek az egérbe, de azon nem alakultak ki daganatok. A hasonló kísérleteket folytató orvosok az utóbbi években néhány esetben találkoztak már önmagától meggyógyuló rákesetekkel, ám a mostani eset során először sikerült bizonyítani, hogy a tulajdonság öröklődik.

Rákellenes gének

Az ellenálló egeret egy normális egérrel pároztatva az utódok egy része ellenálló lett, így a világon először sikerült bebizonyítaniuk a kutatóknak, hogy a tulajdonság genetikai eredetű. A hím egyed segítségével a kutatók létrehoztak egy hétszáz tagú kolóniát, melynek segítségével kiderítették, hogy a tulajdonság legalább hét generáción keresztül képes átöröklődni. "Az ellenállást feltehetően egyetlen gén, vagy közeli gének egy csoportja okozza" - mondta el a New Scientistnek Zheng Cui, a kutatócsoport vezetője.

A kutatásban részt vevő Mark Willingham patológus elmondta, hogy még a kutatások elején tartanak, de az eredményeik nagyon bíztatóak. Cui elmondta: "az ellenálló képességük ereje végtelennek tűnt, nagyon sok rákos sejt beadásával is megbirkóztak".

Megtalálta az összes ráktípus ellenszerét

Az egér rákölő képessége más típusú daganatok esetében ugyanúgy működött. Cui szerint éppen az a meglepő, hogy a rágcsáló szervezete képes felfedezni valami közöset az összes ráktípusban, pedig ez általában igen nehéz feladat. Willingham azt is hozzátette, hogy az egér szokatlan módon öli meg a rákos sejteket, ugyanis a test első védelmi vonala, a behatolók ellen fellépő T-sejtek nem vesznek részt az akcióban. Ehelyett a test öröklött, többek között neutrofil és makrofág sejtekből álló immunrendszere támadja meg és tépi szét a rákos sejteket.

Korábban a rákos sejtekkel leszámolni képes immunrendszerrel kitenyésztett egereknél autoimmun betegségek alakultak ki, de az új tenyészetben nem fordult elő hasonló.

Az emberi gént is megtalálhatják

A kutatóknak most azt kell megfejteniük, hogy az egér szervezete miként ismeri fel a rákos sejteket. Cui szerint a tumor egy könnyen szétterjedő alkotóeleme árulja el a halált hozó sejteket. Willingham szerint az első feladatuk az ellenállásért felelős gén megtalálása lesz. Az emberi génsorrend segítségével talán az annak megfelelő emberi gént is megtalálhatják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!