Géza
-12 °C
-4 °C

Kétszázezer patkányt irtottak ki Új-Zélandon

2001.07.26. 11:58
Százhúsz tonna patkánymérget szórtak az új-zélandi természetvédő hivatal helikopterei egy apró szigetre, mely ritka madárfajoknak ad otthont. A világ legnagyobb patkányirtása eredményesnek bizonyult, így a természetvédők hamarosan megkezdhetik a rágcsálók által kipusztított madárfajok visszatelepítését a Campbell-szigetre.
Az új-zélandi természetvédő hivatal a világ legnagyobb patkányirtását hajtotta végre, amikor 120 tonna patkánymérget zúdított a ritka madárfajoknak otthont adó Campbell-szigetre. Az Új-Zélandtól 700 kilométerre délre fekvő Campbell-sziget 11 ezer hektárján a természetvédők becslése szerint kétszázezer patkány élt. Feltehetően a világon itt volt a legnagyobb a patkányok népsűrűsége.

Kétszáz éve szaporodnak a patkányok a szigeten

Campbell-szigeti böjti réce
A patkányirtásra a ritka őshonos madárfajok védelme érdekében volt szükség. A falánk rágcsálók megtizedelték a sziget állatvilágát, és feltehetően kipuszítottak egy röpképtelen kacsafajt és egy gázlómadárfajt. A patkányok feltehetően még az 1800-as évek elején érkeztek a szigetre bálna- vagy fókavadász hajókról. Mivel a sziget állatvilágát még sosem mérték fel, nem lehet tudni, hogy milyen fajok estek áldozatul a rágcsálóknak. A természetvédők hamarosan visszatelepítik a Campbell-szigeti böjti récét és a Campbell-szigeti godát.

Hatórás helikopterút a téli óceán felett

A természetvédő hivatal munkatársai helikoptereken szállították a véralvadásgátló brodifakummal átitatott csalétket a szigetre. A június óta tartó munkával a kedvező időjárásnak köszönhetően nemrég végeztek, az eredeti tervek szerint szeptemberig tartott volna a sziget beterítése. A hivatal öt helikoptere a közel hatórás út során kétszer is leszállt tankolni az előre felállított állomásokon. "Elég trükkös feladat volt, de nagyon jó pilótáink vannak. Szerencsénk volt az időjárással is, pedig ilyenkor télen elég zivataros idő szokott lenni az óceánon." - mondta Andy Roberts, a hivatal szóvivője.

Elpusztultak a megjelölt állatok

Az akciót mindenképpen télen kellett végrehajtani, mivel ilyenkor kevésbé szaporák a patkányok, és alig van táplálékuk. "A patkányok szinte az összes csalétket összegyűjtötték föld alatti fészkeikben. Az akció kezdete előtt több állatra is rádiójeladó nyakörvet erősítettünk. A megjelölt állatok valamennyien elpusztultak." - értékelte a hivatal a 2,6 millió dolláros költségvetésű irtóakciót.

A delikvens
Vándorpatkány (Rattus norvegicus)
Az eredetileg Észak-Kínából származó vándorpatkány mára a világ szinte minden szegletébe eljutott. Albínó változatát laboratóriumi kísérletekre és kígyók táplálására használják. Az állat átlagos hossza orrától a farka tövéig 40 centi, a farok pedig 19 cm hosszú. Dús bundája barna vagy sötétszürke, a hasi részen pedig szürke vagy szürkésbarna. A vándorpatkány fülei és farka szinte teljesen szőrtelen. Falánk mindenevő, saját súlyának harmadát képes bekebelezni 24 óra alatt. A növényi táplálék, a tojások és magok mellett szereti a húst is, elpusztítja a csirkéket, de megeszi a döghúst és a szappant is. Arra is volt már példa, hogy magatehetetlen öregeket és csecsemőket támadtak meg. A nőstények évente 6-8 almot hoznak a világra, átlagosan hét kölyökkel. A patkányok három hónaposan válnak szexuálisan éretté, másfél-két éves korukig szaporodnak, és átlagosan három évig élnek.