Oszkár
20 °C
29 °C

Robotsáskát fejlesztettek svájci kutatók

2008.06.06. 07:32
Még terhet is képes cipelni az a robotsáska, ami egy nap szárnyakat kaphat, így nehéz terepen is képes lesz majd ugrálni és vitorlázni.

A lausanne-i műszaki főiskola kutatói a sáska példáján kifejlesztettek egy hétgrammos ugró robotot. A robotsáska akár másfél méteret is képes ugrani, ez a magasságának csaknem harmincszorosa.

Guruló vagy gyalogló "fajtársaival" szemben az az előnye, hogy könnyedén leküzdi az akadályokat, így például bevethető földrengés utáni romok között, vagy akár egy idegen bolygón is, de katonai kémszolgálatot is teljesíthet - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap.


     A minirobot ugrólábait egy 0,6 grammos motor működteti. Három gramm rakománnyal - például egy gázérzékelővel vagy egy parányi kamerával - felugrik akár egy méterre is. A svájci kutatók tervei szerint ezek a parányi robotok majdan kommunikálni is tudnak egymással. Dario Floreano és csapata reméli, hogy akkor egész rajokat is alkalmazhatnak.

Rövidesen szárnyakkal is ellátják a gépszöcskéket, így még messzebb jutnak, és kevesebb energiát is használnak majd fel, arról nem is beszélve, hogy ezzel irányítható lesz a földre érkezésük.