Részegen is szoktam rejtvényt fejteni

2007.11.01. 12:51
Mint azt korábban megírtuk, egyéniben magyar nyerte az október közepén Rio de Janeiróban megrendezett 16. rejtvényfejtő-világbajnokságot. A győztessel, Madarassy Pállal és hazai profi rejtvényfejtőkkel beszélgettünk a hobbijukról és a szerencse és a taktikázás szerepéről. A cikk végén ön is megpróbálkozhat a vb egyik feladványával.

Mindenekelőtt oszlassunk el egy félreértést: a riói világbajnokságon nem keresztrejtvényeket fejtettek az indulók. Az angol cím (World Puzzle Championship, WPC) is jelzi, hogy nem műveltségi versenyről van szó, ahol az a két lábon járó lexikon nyer, aki előbb fejti meg, hogy mi a vízszintes 1-ben és a függőleges 16-ban elrejtett Goethe-idézet, ha a zárt betűk O és L. A WPC-n nyelvtől és kultúrától független logikai feladványokat kell megoldani időre és minél kevesebb hibával.

Egész napos agypróbák

Ennek a szellemi küzdősportnak lelkes szubkultúrája alakult ki Magyarországon, amelynek gyökereit a hazai profi keresztrejtvényfejtők jelentik. "A magyar keresztrejtvényfejtő-versenyek harminc éves múltra tekintenek vissza, az első logikai fejtők is leginkább a keresztrejtvényfejtők közül kerültek ki" – mondja István György, a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének elnöke. István maga is a logikai rejtvények megszállottja, 1995 óta jár világbajnokságokra, az idei, hetedik helyezést elért csapatnak is tagja volt.

Az első vb-t 1992-ben rendezték, az esemény azóta is folyamatosan fejlődik, a szabályai egyre letisztultabbak. A verseny nem pénzre megy, hanem dicsőségre: a díjak jelképesek, a magyar versenyzők csak támogatók segítségével jutnak ki a bajnokságokra. A kilencvenes években itthon még nem sokan tudták, hogy léteznek ilyen versenyek, a rejtvénymagazinokban is csak szórványosan akadtak logikai feladványok. Az első, kifejezetten ilyen rejtvényeket tartalmazó lap, a Logika 1999-ben jelent meg, ma már havonta 4-5 ilyen újság is a standokra kerül. A nagy népszerűséghez később az internet is hozzájárult, már csak azért is, mert a munkakerülésre kiválóan alkalmas logikai fejtörőket sokkal egyszerűbb flashjátékba önteni, mint például a keresztrejtvényeket.

Itthon 1999 körül kezdett nagyobb tábora lenni a versenyszerűen űzött agypróbáknak, a legnagyobb lökést az adta, hogy éppen abban az évben Magyarország rendezte meg a vb-t, és erről a média is hírt adott, a verseny feladványai pedig könyvként is megjelentek. Később még egyszer, 2005-ben is otthont adtunk a rendezvénynek: az egri világbajnokság a legnagyobb ilyen jellegű esemény volt, többek között azért, mert együtt rendezték a 24 órás rejtvényfejtő-versennyel. Ez utóbbi egyébként magyar találmány, kelet-európai rejtvénykészítők közös dzsemborijából nőtt ki. A lényege a címben jelzett, kisebb pihenőket leszámítva egész napos rejtvényfejtésen kívül a közösségi élmény. A következő ilyen esemény november 17-18-án lesz itthon. "Bárki indulhat, aki befizeti a nevezési díjat, de azért ez nagyon kemény próba" – mondja az elnök.

A magyar csapat tagjai: dr. Erős Zoltán, Horváth Zoltán, István György, Madarassy Pál, Kerek Anita (kép: Ludányi József)

Szellemi sport

A logikai rejtvényújságok feladványai között megtaláljuk a sudoku nevű áljapán bűvös négyzetet, a skandináv számrejtvénynek is nevezett kakurót, a Windows aknakeresőjének papírváltozatát, és számtalan, a nagyobb közönség előtt kevésbé ismert rejtvénytípust. A versenyfeladványok jellemzően olyan variánsok, amelyekben egyszerre több dologra is figyelni kell (például olyan sudoku, amiben a négyzetek háttérszínének is valamilyen szerepe van), és természetesen évről évre jelennek meg az új mutációk és rejtvénytípusok. A világbajnok szerint magyar betegség, hogy az ismert típusokat szeretjük, és ipari mennyiségben fejtjük azokat, de mihelyst új típussal találkozunk, lelassulunk.

"A versenyeken általában az nyer, aki többféle rejtvénytípusban is ügyes és gyors" – magyarázza István. "Nem biztos, hogy ő a legjobb sudokus a mezőnyben, de biztos, hogy átlagon felül teljesít sudokuban és más feladványokban is. Olyan ez, mint a sportban a tízpróba." A ROE a közeljövőben meg is kezdi az utánpótlás-nevelést: "Megpróbáljuk megkeresni a matematika tagozatos iskolákat, ahol nagyobb valószínűséggel találunk olyanokat, akik érdeklődnek a logikai rejtvények iránt és van is hozzá érzékük. Mert egyáltalán nem biztos, hogy nincs jobb hazai rejtvényfejtő a mostani versenyzőknél." A fiatal üdvösségek közül most a 21 éves Horváth Zoltán emelkedik ki, idén is ott volt a vb rájátszásában, 95 induló közül a tizedik lett.

"Ugyanolyan ez, mint bármilyen sport: edzeni kell, gyakorolni kell, versenyrutint kell szerezni. És vannak favoritok, de a pillanatnyi forma is tud dönteni" – mondja az elnök. Világbajnokunk például nem tűnt esélyesnek a harmadik helyezett német Ulrich Voigt ellen, de Madarassy most éppen jobb passzban volt.

Szerencse is számít

Ezt a 31 éves győztes is megerősíti: "Én csak a világbajnok vagyok, nem pedig a legjobb." Madarassy szerint szerencséje is volt, de nem habozott ezt kihasználni. "Az elődöntőben precíz és jó voltam, nem lepett meg, hogy a legjobb ötbe kerültem. Viszont az ötfős döntőben a győzelemhez egyrészt kellett az, hogy a többi négy versenyző mindegyike hibázzon, másrészt az, hogy a saját tempómnál feszítettebb (és így kockázatosabb) ütemben fejtsek. Az is szerencse dolga, hogy két olyan hibát vétettem, amiket 5-10 másodperc alatt ki tudtam javítani, és nem kellett újra kezdenem a feladványt, mint ahogy az sokszor előfordul."

A világbajnok (kép: Ludányi József)

A győzelemhez fontos a jó stratégia is, nem mindegy, hogy a versenyző a rendelkezésre álló időt milyen és mennyi feladvány megoldására fordítja. "Az is a taktika része, hogy a játékos rájöjjön, melyik rejtvényeket érdemes megfejtenie, vagy ahogy mi mondjuk, hogy mennyit fizet az adott rejtvény" – mondja István. Madarassy szerint a mostani győzelméhez az is hozzájárult, hogy nem izgult előre. "A döntő előtt egy perccel még a többiekkel hülyéskedtem egészen más témában. Abból indultam ki, hogy fejtek, ahogy tudok, és a végén felnézek, hogy beértem-e a harmadik helyre. Így csak a legvége előtt 10 másodperccel kezdtem izgulni, hogy te jó ég, még senki nem mondta, hogy készen van.

A világbajnok egyébként Brüsszelben dolgozik, az EU Csalásellenes Hivatalában stratégiai elemző. Emellett szerkesztő egy logikai rejtvényekre specializálódott újságnál, ezért hivatásból is elég sokat foglalkozik a feladványokkal. "Minden hónapban van három nap, amikor 5-6 órát fejtek (türelmes barátnőm van), emellett hobbiból heti 1-2 órát rejtvényezek" – mondja. "Néha bulik után részegen hazaesve is nekiállok rejtvényt fejteni. Abban az állapotban gyönyörűen lehet modellezni, hogy milyen hibákat vagyok hajlamos elkövetni."

Jusson ki a világbajnokságra!

Az alábbi rejtvény az idei világbajnokság egyik könnyebb feladványa. Ezt a legjobbak 15-20 másodperc alatt tudják megfejteni. Ha Ön két percen belül elkészül vele, jelentkezzen a következő világbajnokság válogatóversenyére, mert esélye van arra, hogy akár a magyar rejtvényfejtő válogatott tagja legyen!

Torpedó
Helyezze el az ábra mellett látható flottát az ábrában úgy, hogy az általuk elfoglalt négyzetek egymást még átlósan se érintsék, és az ábrán kívüli számok azt mutassák, hogy abban a sorban, illetve oszlopban hány hajórészlet található! Segítségül két hajóelemet (egy nagyobb hajó középső részét, és egy legalább két egységnyi hajó végét) előre megadtuk.
Kattintson a nagyításhoz!

(A megoldáshoz kattintson ide.)  • Hírek
  • Bankszámla