Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Lakásba integrálható rengésjelző készül

2005.01.12. 15:46
Japán kutatók internetes alapú földrengés-előrejelző rendszert tesztelnek, amely a figyelmeztetést valós időben közvetítheti a magánlakásokba. Az első 300 lakást áprilisra drótozzák be.
Japán elektronikai cégek olyan közös fejlesztésen dolgoznak, amely a magánlakásokba közvetíti a földrengésre figyelmeztető üzeneteket. Az elképzelés szerint az állami meteorológiai hivatal szeizmikus adatait használnák, a szükséges információkat pedig internre kötött hangszórók közölnék a lakásokban.

Az új rendszer a földrengés bekövetkezte előtt másodpercekkel küldhetne vészjelzést, vagyis gyorsabb lehetne, mint a televíziós figyelmeztetések, közölte szerdán a terveket készítő japán elektronikai és informatikai szövetség.

Legyen világosság

A szövetség tagvállalatai és további magáncégek ezen kívül olyan megoldást javasolnak, amely nagyobb éjszakai rengés esetén felkapcsolja a lámpákat, és automatikusan kioldja az ajtók biztonsági zárját, írta az APA hírügynökség.

A japán szakértők továbbá azon dolgoznak, hogy földrengések és más katasztrófák, például cunami esetén mobiltelefonok tömegére juthasson el figyelmeztető üzenet.

Jövőre beérhet

Az érintett cégek szövetsége idén áprilisban kezdik meg a földrengésre figyelmeztető internetes rendszer egy éves tesztüzemét. A hálózat ebben a kiépítettségében kereken 300 háztartást fed le Tokió Hachioji negyedében, illetve Osaka Misaki nevű elővárosában.

A fejlesztők reményei szerint 2006-ban már beindulhatnak a technológián alapuló megfelelő szolgáltatások.