Mátyás
-6 °C
1 °C

Földrengést okozhatnak az esők

2006.10.24. 16:51
A bajoroszági Hochstaufen sziklái sok eső esetén a kőzet hasadékaiban fellépő víznyomás miatt naponta negyvenszer is megremegnek, sokkal gyakrabban, mint a száraz napokon, mondják német kutatók, akik úgy vélik, hogy ezzel egy régi sejtést képesek bizonyítani.

Régóta sejtik a kutatók, hogy a heves esőzések földrengéseket válthatnak ki, és a témáról sokat vitatkoztak, de végérvényes bizonyítékot még nem találtak, írja a Der Spiegel című német hetilap internetes kiadása. Német kutatók azonban most először ki tudták mutatni, hogy a több napon át tartó esők a száraz időszakokhoz képest sokkal intenzívebb szeizmikus mozgást okoznak. A potsdami és a müncheni egyetem kutatói úgy vélik, hogy mindezért a kőzet hajszálrepedéseiben megnövekedett víznyomás a felelős.

A Sebastian Hainzl fizikus által vezetett kutatócsoport a Bajor-Alpokban, a Hochstaufen nevű hegyet vizsgálta, amely 1775 méter magas, és egyebek mellett arról is híres, hogy itt évente ezernél is több mini földrengés zajlik le, mindenekelőtt a nyári hónapokban, amikor igen gyakori az eső. A csapadék nyomán a szeizmikus aktivitás a napi egy-két alkalomról akár negyvenig is nőhet - írták a kutatók az egyik geofizikai szaklapban.

Kicsit reng

A Spiegel beszámolója szerint az esővíz és a rengések közti kapcsolat megerősítésére a tudósok azt számolták ki, hogyan változik a víz nyomása az esőzések nélkül a kőzet hasadékaiban és kiszámították a földrengések gyakoriságát is. Prognózisuk bevált, vagyis a tapasztalat megerősíti az elméletet. A kutatók legtöbbször csak könnyű rezgést regisztráltak, a Bajor-Alpokban a Richter-skála szerinti 6-os fokozatú vagy annál nagyobb rengéssel ugyanis nem kell számolni, mert nem keletkezik annyi feszültség, amennyi ehhez szükséges, a sok kis rengés apránként leépíti a nagy energiákat.

Ugyanakkor másképpen festene a helyzet, ha évtizedekig nem esne az eső, mert akkor annyi feszültség halmozódna fel a földkéregben, hogy egy heves esőzés nyomán mind kitörne. Németországban azonban senkinek nem kell tartania földrengésektől, hiszen ebből a szempontból az ország fekvése igen szerencsés - írja a Spiegel.