Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szimulációval jeleznék előre a földrengéseket

2005.10.15. 13:05
Kaliforniai tudósok olyan földrengés-szimulátoron dolgoznak, amely az eddiginél hatékonyabban segítene előrejelezni az olyan nagy erejű földrengéseket, mint ami október 8-án Pakisztán területén több tízezer ember halálát okozta.

A geológusok azt állítják, tudtak a közelgő dél-ázsiai katasztrófáról, de nem tudták előrejelezni, hogy mikor fog bekövetkezni, írja a Voice of America.

Két centin múlik a földrengés

A Himalája hegyei 150 millió évvel ezelőtt akkor jöttek létre, amikor az a földtömeg, ami a mai India, leszakadt a Déli-sarkról, és észak felé sodródva Ázsiához ütközött. A tudósok szerint a dél-ázsiai földtömeg még mindig mozog Észak-Ázsia felé, körülbelül két centimétert halad egy évben, és ezzel a régióban jelentősen megnöveli a földrengések esélyét.

"Ez az ezer kilométeres zóna törésvonalakkal és gyűrődésekkel telített. A másik ilyen terület az 1300 kilométer hosszú Szent András-törésvonal mentén, Kaliforniában található" - magyarázta a Voice of America-nak Harley Benz, az Egyesült Államok geológiai kutatóintézetének munkatársa.

A Szent András-törésvonal

John Rundle, a Szent András-törésrendszer közelében található Kalifornia Egyetem fizikaprofesszora a katasztrófák előrejelzése érdekében hozta létre számítógépes földrengés-szimulátorát, amelyet jelenleg is tesztel kutatócsoportjával. "Elindítja az ember a szimulátort, lefuttat vele egy programot, és az megmutatja a törésrendszerek földtörténeti aktivitását" - fogalmazott a fizikus.

Rundle gps-eszközökkel szerez információkat ahhoz a virtuális modellhez, amit a Szent András-törésvonal közelében, több ezer éven keresztül zajló földrengések aktivitása alapján állít össze. Véleménye szerint a modell a jövőben alkalmas lesz arra, hogy előrejelezze a közelgő földrengéseket vagy hurrikánokat.

A cél a pontos előrejelzés

"A legfőbb célunk, hogy a pontos évre és hónapra előre tudjuk jelezni a nagy földrengéseket, hogy legyen idő a megfelelő előkészületekre" - mondta John Rundle.

A fizikus szerint néhány évtizeddel ezelőtt a világ népességének egyharmada élt a földrengések szempontjából rendkívül aktív régiókban. Rundle azt reméli, hogy a szoftverrel lehetőség lesz a dél-ázsiaihoz hasonló súlyos tragédiák megelőzésére.