Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Földrengés előtt fél perccel jelez a rendszer

2002.08.18. 19:20
Tajvani kutatók egy olyan földrengés-előrejelző rendszer kiépítésén dolgoznak, mely nagyobb földrengések előtt harminc másodperccel figyelmeztetne a küszöbön álló katasztrófára. A hálózat csaknem 100 százalékos pontossággal üzemel, kiépítése azonban igen sok pénzbe kerül.
Egy új tajvani földrengésjelző hálózaton dolgozó tudósok szerint hamarosan lehetségessé válik, hogy a nagyobb földrengések előtt 30 másodperccel figyelmeztessék az embereket a közelgő veszélyre. Leon Teng, a dél-karolinai egyetem földrengéskutató központjának kutatója szerint ez az idő elegendő arra, hogy elzárják az összes gázcsapot, leállítsák a tömegközlekedést és más óvintézkedéseket is tegyenek, s ezzel csökkentsék a várható károkat.

A rengés helyét is kiszámolja

Teng megállapításait a Tajvanon létrehozott földrengésjelző rendszer adataira alapozta. Ez a rendszer képes a földrengések korai stádiumának észlelésére is, továbbá ki tudja számítani az epicentrum várható helyét és a rengés erejét is, így riasztani lehet az érintett területeket. A kísérleti időszakban a rendszer nem kevesebb, mint 54, a Richter-skála szerinti 3,6-6,3 erősségű földmozgást észlelt előre, csaknem 100 százalékos pontossággal.

Az információs központot összekapcsolták a katasztrófák áldozatainak mentésével foglalkozó hivatalokkal. A riasztórendszereket több amerikai nyugati parti településen, valamint a földrengésektől ugyancsak gyakran sújtott Mexikóban és Japánban próbálták ki.

Sokba kerül

A tajvani rendszerhez hasonló hálózatok egész sorára lenne szükség szerte a világon a földrengések pusztításainak enyhítésére, és ez igen nagy költségekkel jár. A szigetország 60 millió dollárt költött a megfigyelő rendszerre, egy hasonló hálózat létrehozása az erősen veszélyeztetett Kaliforniában legalább 200 millióba kerülne - írja a Reuters.