Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Földrengés előtt fél perccel jelez a rendszer

2002.08.18. 19:20
Tajvani kutatók egy olyan földrengés-előrejelző rendszer kiépítésén dolgoznak, mely nagyobb földrengések előtt harminc másodperccel figyelmeztetne a küszöbön álló katasztrófára. A hálózat csaknem 100 százalékos pontossággal üzemel, kiépítése azonban igen sok pénzbe kerül.
Egy új tajvani földrengésjelző hálózaton dolgozó tudósok szerint hamarosan lehetségessé válik, hogy a nagyobb földrengések előtt 30 másodperccel figyelmeztessék az embereket a közelgő veszélyre. Leon Teng, a dél-karolinai egyetem földrengéskutató központjának kutatója szerint ez az idő elegendő arra, hogy elzárják az összes gázcsapot, leállítsák a tömegközlekedést és más óvintézkedéseket is tegyenek, s ezzel csökkentsék a várható károkat.

A rengés helyét is kiszámolja

Teng megállapításait a Tajvanon létrehozott földrengésjelző rendszer adataira alapozta. Ez a rendszer képes a földrengések korai stádiumának észlelésére is, továbbá ki tudja számítani az epicentrum várható helyét és a rengés erejét is, így riasztani lehet az érintett területeket. A kísérleti időszakban a rendszer nem kevesebb, mint 54, a Richter-skála szerinti 3,6-6,3 erősségű földmozgást észlelt előre, csaknem 100 százalékos pontossággal.

Az információs központot összekapcsolták a katasztrófák áldozatainak mentésével foglalkozó hivatalokkal. A riasztórendszereket több amerikai nyugati parti településen, valamint a földrengésektől ugyancsak gyakran sújtott Mexikóban és Japánban próbálták ki.

Sokba kerül

A tajvani rendszerhez hasonló hálózatok egész sorára lenne szükség szerte a világon a földrengések pusztításainak enyhítésére, és ez igen nagy költségekkel jár. A szigetország 60 millió dollárt költött a megfigyelő rendszerre, egy hasonló hálózat létrehozása az erősen veszélyeztetett Kaliforniában legalább 200 millióba kerülne - írja a Reuters.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!