Nándor
3 °C
16 °C

Repülő tévétorony

2002.02.12. 08:32
A távközlésben újdonságnak számító, a mobilkapcsolattal lefedett terület jelentős növelését lehetővé tévő átjátszóállomást fejlesztettek ki orosz repülőgép-építő szakemberek. A berendezést siklószárnyak reptetik tíz kilométeres magasságban.
Tíz kilométeres magasságban gyakorlatilag a Föld felszínének bármely pontja fölött állandóan fúj a szél, átlagosan 20 méter/másodperc sebességgel. Az ennek alapján épített szerkezet lelke egy nagy, vitorlázó repülőgépre vagy papírsárkányra emlékeztető, siklószárnyas felület, amely vékony, erős drótkötéllel a földfelszínhez van rögzítve. Az orosz Asztra kutatóközpont által kifejlesztett átjátszóállomást erre a lebegő siklószárnyra erősítik.

Olcsóbb a földi állomásnál

A létrehozói által "aerodinamikus integrált távközlési rendszernek" elnevezett átjátszóállomás felbocsátásának és működtetésének költségei nagyságrendekkel kisebbek a hasonló célokat szolgáló földi átjátszó állomások adótornyainak telepítési és működtetési költségeinél - idézte az ITAR-TASZSZ Gennagyij Malisevet, a moszkvai repülőmérnöki egyetem mellett működő Asztra kutatóközpont vezetőjét.

Mobiltoronynak is alkalmas

"Márpedig egyedül Moszkva térségében csaknem ezer ilyen adótorony működik jelenleg, s ezek mindegyike 80 ezer dollárba került. Ráadásul, mivel a mi állomásunk által szórt műsor jóval nagyobb területet fed le, mint egy-egy torony közvetítése, a távoli területekkel biztosítandó mobilkapcsolat létesítésére is megoldást kínál a siklószárnyas állomás" - érvelt Malisev.

Repülőkre veszélyes lehet

A kísérleti példány már sikeresen vizsgázott a kutatóintézet szélcsatornáiban, s jelenleg az állomásnak a tényleges repülés közben tanúsított működését tesztelik. Arra nem terjedt ki az ismertetés, hogy milyen biztonsági berendezéseket tartanak megfelelőnek a tervezők a repülőbalesetek megelőzésére - hiszen könnyű elképzelni, hogy a nagy sebességgel haladó repülőgépek könnyen beleütközhetnek az állomást tartó drótkötélbe.