Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Csip a háziállatban és RFID szak az egyetemen

2006.04.30. 10:42
Egyre elterjedtebb a rádiófrekvenciás azonosítás, vagy ismertebb nevén az RFID használata. Nemrég indítottak ilyen egyetemi szakot az USA-ban, pár hete pedig egy cég beültethető, testhőmérsékletet mérő chip-et dobott a piacra.

Az RFID egy olyan, széles körben elterjedt technológia, amellyel bizonyos tárgyakra kis méretű chip-et helyeznek el, és így a tárgy megfelelő szenzorokkal azonosítható. Többféle változata van, leggyakrabban a passzív RFID-val találkozhatunk. Szinte mindenhol láthatjuk árucikkekre, könyvekre felragasztva a kis négyszög alakú, "labirintust" formáló lapocskát. A passzív RFID nem használ fel önálló áramforrást, hanem a szenzor által sugárzott jel energiája "hajtja meg", az általában középen található microchip-et. Ez pedig az antennaként funkcionáló "labirintus" segítségével sugározza vissza a válasz információt. A fél-passzív, és az aktív RFID rendszerek annyiban térnek el, hogy nagyobb méretűek és van önálló áramforrásuk, cserébe nagyobb a hatótávolságuk és megbízhatóbbak is passzív társaiknál.

A technológia érthető módon a logisztikában terjedt el először, hisz segítségével sokkal könnyebb azonosítani az egyes árucikkek jelenlétét és mozgását a raktárakban. Az RFID-s rendszerek ez utóbbi tulajdonságából vezethetők le a személyiségi jogok élharcosainak aggodalmai is. Hiszen ha megfelelő szenzorokat helyeznek el a kormányzat vagy a multinacionális cégek emberei az utcákon, vagy mondjuk a lakásajtónkban, akkor nyomon követhetővé válnak vásárlási szokásaink: mit eszünk, milyen könyveket olvasunk, stb. (Nem akarom lebecsülni ezeket az aggályokat, de azt hiszem ettől nekünk egyelőre, nem kell tartanunk.) Egyes fogyasztóvédők ezekben a chip-ekben látják a fenevad jelét. Idén januárban jelent meg a terület talán legismertebb szerzőpárosának Katherine Albrechtnek és Liz McIntyrenek a könyve, melynek címében arra szólítja fel a keresztényeket, hogy "álljanak ellen az RFID-s termékeknek".

A vallási, és jogi aggodalmakkal párhuzamosan a technológia egyre elterjedtebbé válik világszerte. Ebben a félévben indították el az Irvini Kaliforniai Egyetemen az RFID felsőfokú képzést. Az egyetem elsősorban nem informatikus képzettségükre gondolt a szak beindításakor, hanem az üzleti tudományok hallgatóinak ajánlja a képzést. Az árucikkek raktározása mellett nagy jövőt jósolnak a postai alkalmazásnak is. Valószínűleg az elkövetkező években teljesen fel fogja váltani a hagyományos papírbélyeget, hisz az RFID-s chip-ben a címet is lehet elektronikusan tárolni és így a postai küldemények logisztikájában is nagy előrelépést jelentene a technológia szélesebb körű használata. (Bizonyos futárposta szolgáltatók már most is használják.)

Egyre sokasodnak az otthoni alkalmazások is. Egy amerikai cég arra specializálódott, hogy állatokba ültethető RFID chip-et gyártson különböző célokra. Létrehoztak egy olyan állatorvosi hálózatot, akiket a mellett, hogy megfelelő leolvasó berendezésekkel látnak el, és ezek a szakemberek helyezik el az állatban a rizsszem nagyságú azonosítót. A Home Again Id adatbázisában jelenleg közel 3,5 millió háziállat van regisztrálva, és saját bevallásuk szerint közel háromszázezer kedvencet vittek eddig vissza a gazdájának a rendszer segítségével. Április közepén olyan hőmérővel ellátott microchip-et dobtak piacra, melyet az állatba ültetve, a gazdi folyamatosan nyomon tudja követni kedvence testhőmérsékletét. A szerkezet szintén passzív RFID-val működik, így nem kell elemet cserélni benne. Etikailag ugyan erősen megkérdőjelezhető, de a cég marketingstratégiájában nagy hangsúlyt fektet majd a madárinfluenza korai felismerésének lehetőségére.