Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Hasznos hormont termel a testzsír

2008.09.19. 13:50
A testzsír által termelt új típusú hormont azonosítottak amerikai kutatók. A szakemberek szerint ezzel új irányt vehet a diabétesz elleni küzdelem.

Újfajta hormont találtak a Harvard Egyetem közegészségügyi karának a munkatársai. A kutatás vezetője, Gokhan Hotamisligil szerint ez a hormon megakadályozza a zsír felhalmozódását a májban, és segíti a vér glükózszintjének beállítását.

A palmitoleát elnevezésű hormont a kutatók egerekben vizsgálták, de a vegyület az emberben is megtalálható. Míg a többi ismert hormon fehérje- vagy szteroidalapú, a palmitoleát az első példa a zsírsavból képződő hormonokra, mondta Hotamisligil. A palmitoleát eddig is ismert volt, de hormonként most azonosították először. A hormonok a szervezet kémiai üzenetvivői, amelyek a vérárammal haladva eljuttatják az információkat a sejtekhez és befolyásolják a szervek működését, olyan folyamatokat, mint a növekedés, anyagcsere, vagy a hangulat változásai.

Amennyiben az embernél ugyanaz a szerepe az újonnan talált hormonnak, mint az egereknél, értékes fegyverré válhat a kettes típusú diabétesszel, vagy az úgynevezett zsírmájjal szemben - tette hozzá a kutatásvezető.

Zsírhormonnal a zsírmáj ellen

Minden tény arra utal, hogy a zsírsejtekből jön a palmitoleát, mondta Hotamisligil. Egyik feladata, hogy a májjal kommunikálva rábírja, ne vegyen fel zsírt, ami az elhízott embereknél gyakran előfordul. Egyúttal arra készteti az izmokat, használjanak fel glükózt a vérből, ezzel az inzulinhoz hasonlóan szabályozza a magas vércukorszintet.

A kutatók azt is megállapították, hogy a testzsír szaporodásával csökken a termelődő palmitoleát mennyisége, ami azt jelenti, hogy a kövér embereknél sokkal kevésbé jelentkezik jótékony hatása. Amikor a legnagyobb szükség lenne rá, akkor termelődik a legkevesebb, foglalta össze Hotamisligil. Pótlásával azonban új irányt vehet a diabétesz és az elzsírosodott máj kezelése.