Szabolcs
20 °C
35 °C

Szemmel verhették át a szerbek
a londoni Ritz krupiéit

2004.03.24. 10:30
Elképzelhető, hogy a modern technika helyett a kifinomult szemmérték segített a londoni kaszinó megkopasztásában. Egy szakértő szerint nem túl valószínű, hogy lézerszkennerrel számolta ki a rulettgolyó útját a két szerb férfiből és egy magyar nőből álló csapat. Egy, az Indexnek nyilatkozó krupié szerint viszont vannak, akik képesek szemmel megsaccolni, hová fog esni a golyó. Ők általában szerbek, akik nem ritkán csinos hölgyeket alkalmaznak a játékmesterek figyelmének elterelésére.
Mint lapunk korábban megírta, a londoni Ritz hotel kaszinójában egy "sikkes és csodaszép" magyar nő és két szerb férfi ötszázmillió forintnak megfelelő fontot nyert, állítólag lézerszkenner és mikroszámítógép segítségével. A társaságot nem tartóztatták le, közölte korábban az Indexszel a Scotland Yard szóvivője, ugyanis az állítólag használt módszer nem sértette a kaszinó szabályait, mivel nem befolyásolta sem a rulettkerék pörgését, sem a golyó útját, ráadásul a brit törvények nem ismerik a kaszinói csalás fogalmát. Sőt, mint lapunk kiderítette, nem is túl valószínű, hogy bármilyen eszközt használtak.

A módszer ötlete különben nem új: egy magyar fizikus, Bóc István már 2000-ben ismertetett egy hasonlót Gondolkodom, tehát nyerek című könyvében. "A könyv egyébként nem a csalásról szól, hanem arról, hogy hogyan lehet okosan játszani" - mondta lapunknak a szerző, aki jelenleg a Csepeli Acélszalaggyártó Kft. kereskedelmi igazgatója. Bóc István a könyvben felvázolja a londoni csalás elméleti lehetőségét, bár ő még retikülbe rejtett videokamerával képzelte el a trükk megvalósítását.

Félreértés vagy tévedés

A londoni esetről tudósító Evening Standard által megszólaltatott iparági szakértők elmondták: már évek óta pletykálnak egy eszközről, amelyik ki tudja számítani a nyertes számot a kerék forgási sebességéből. Lapunk megkereste a témakör egy hazai elméleti szakemberét, aki "súlyos félreértésnek vagy tévedésnek" tartja a lézerszkenner emlegetését.

Elképzelhetetlen, hogy a csalók ilyen eszközt használtak, vélekedett az Indexnek Szabó György, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fotogrammetria és Térinformatika Tanszékének adjunktusa. A rulettgolyó mozgásának meghatározásához ugyanis geometriai mérésre alkalmas szkenner kell (nem úgy, mint például a tolatóradarhoz hasonló berendezések esetében, ahol csak a távolságot kell mérni). Egy ilyen berendezés - melyből Magyarországon két darab található - azonban ötvenmillió forintba kerül, és legalább tíz kiló, mondta az adjunktus.

Ráadásul ezzel a szkennerrel is legalább fél órába telne, míg például egy autógyár készülő modelljét - álló helyzetben - letapogatná a konkurencia, magyarázta Szabó György. A rulettgolyó és a kerék mozgásának érzékelése ennél bonyolultabb feladat, emellett rögzíteni és kalibrálni is kellene az eszközt, amire egy kaszinóban nyilván nincs lehetőség. Ahhoz pedig, hogy kiszámítsák a golyó pályáját pár másodperc alatt, akkora számítási kapacitás kellene, amit az adott körülmények között lehetetlen lenne előteremteni.

"Azt esetleg el tudom képzelni, hogy az amerikai titkosszolgálat meg tudná csinálni, de ők is csak laboratóriumi körülmények között, űrhajózási technológiával és költségvetéssel" - tette hozzá Szabó György. Az adjunktus azt viszont teljesen lehetetlennek tartja, hogy véges költségvetéssel mobiltelefon méretűre össze lehetne zsúfolni a szerkezetet.

A lézerszkenneres teória nem a rendőrségtől származott - mondta el az Index újbóli megkeresésére a Scotland Yard szóvivője. A rendőrség egyelőre vizsgálja milyen módszerrel követték el a csalást, "ha csalás volt egyáltalán" - mondta a szóvivő, de a módszerrel kapcsolatos feltevésekre nem kívánt reagálni.

Kukkerek

Más titka is lehet azonban a szerencsének: lapunknak egy évek óta itthon és külföldön krupiéként dolgozó férfi elmondta: a szakmában ismertek az úgynevezett "kukkerek", vagyis azok a játékosok, akik arra specializálódtak, hogy kifigyeljék a golyó mozgását. A krupié szerint általában többen dolgoznak együtt, van, aki a kereket figyeli, van, aki a "téteket pakolja" az asztalra. "A szerbek a legprofibbak, ezt ott náluk valahol tanulni is lehet" - avatott be szakmai részletekbe a kaszinós.

Szerinte bőven elég, ha azt sikerül meghatározni, hogy a kerék melyik felére fog esni a golyó, akkor már lehet úgy kombinálni a téteket, hogy nyereséget lehessen elérni. Tulajdonképpen elég két számot kizárni a harminchétből, akkor már harmincöt azonos nagyságú téttel stabil három százalékos nyereséget lehet elérni forgatásonként, mondta ezzel kapcsolatban Bóc István, a rulett ugyanis számra harminhatszoros pénzt fizet.

Szokás az is, hogy a kukkerek figyelemelterelésként csinos nőket visznek magukkal, magyarázta informátorunk, "hogy a chef (asztalfelügyelő) ne a játékosokat nézze, hanem a nő melle közét". Tapasztalatai szerint a kaszinósok meglehetősen idegesen szoktak reagálni a kukkerek megjelenésére, és általában nem is hagyják őket sokat játszani, valamilyen indokkal eltávolítják őket az asztaltól.

Kovács Tamás, a Las Vegas Kaszinó játéktechnikai menedzsere lapunknak elmondta: valóban vannak, akik megpróbálják kifigyelni a golyó útját, de szerinte ha a játék a szabályok szerint folyik, azaz nem lehet késői tétet föltenni, nem lehet ilyen előnyre szert tenni. "De ezzel lehet, hogy néhány kollégám nem értene egyet" - tette hozzá a menedzser, aki elismerte: megeshet, hogy a krupié vagy a kaszinó "rugalmasabban kezeli" a kérdést, és lehetőséget ad arra, hogy hosszabb ideig tegyék fel tétjeiket a játékosok.

A különösen dekoratív hölgyek gyakori szereplői a kaszinói csalásoknak - állítja Magyar József, aki évtizedek óta a kaszinóiparban dolgozik. Magyar szerint két-három, de akár hatfősek is lehetnek a hagyományos, kaszinói csalásokra szakosodott csoportok. A rulett esetében általában késve felrakott tétekkel próbálkoznak, ennek érdekében valamivel igyekeznek elterelni a személyzet figyelmét. Csinos hölgy például ritkán megy kaszinóba, így elterelheti a figyelmet, de olyan is akadt, amikor a csapat idősebbik tagja szívrohamot imitált, amíg társai igyekeztek manipulálni az asztalnál a téteket. A Black Jacknél a kártyaszámolás a gyakori próbálkozás, de előfordulnak bűvészmutatványba illő megoldások is.

A hazai kaszinók szabályai meglehetősen hasonlóak a Ritzben alkalmazottakhoz, azaz tétet általában addig lehet feltenni, míg még "van erő" a golyóban ahhoz, hogy megtegyen három kört, de erről a játékmester dönt. Ez az idő a rutinos szerbeknek elég is lehet, hogy megsaccolják, hova tegyék a tétjeiket. A "sikkes és csodaszép" hölgy pedig eltereli a figyelmet. Védekezés - mint arról beszámoltunk - igazából nincs, csak a kitltás, amint az a Londonban nagyon szakító trióval több magyarországi kaszinóban is megesett.