Auguszta
-3 °C
2 °C

Régi-új gén teheti nedvességtűrővé a rizst

2006.08.11. 16:51
Habár a rizs kedveli a nedvességet, és az elárasztott területeken nő a legjobban, a modern, magas hozamú fajták nem bírják tovább pár napnál a víz alatt. Egy kutatás most olyan nedvességtűrő gént talált a rizs egy korábbi, manapság elhanyagolt variánsában, mely lehetővé teszi, hogy az újabb fajták is képesek legyenek túlélni a legnagyobb áradásokat.

A dél-ázsiai farmereknek évente egymilliárd dolláros veszteséget okoznak az áradások. Ez most megváltozhat, hála a kaliforniai egyetem és a fülöp-szigeteki Nemzetközi Rizskutató Intézet munkatársainak, akik megtalálták a Sub1A-1 nevű nedvességtűrő gént egy régi, elhanyagolt, indiai rizsfajtában (FR13A). A génnel kezelt modern fajták két hétig - a korábbinál kétszer hosszabb ideig - képesek a túlélésre akkor is, amikor a víz teljesen ellepi termést, írja a Nature tudományos magazin.

A növekvő népesség igényeinek kielégítésére az utóbbi negyven évben sok modern, magas hozamú rizsfajtát tenyésztettek ki, amelyek ideális körülmények között rekordtermést szolgáltatnak, azonban rosszul viselik a szélsőségeket. A kutatások ezért kezdtek a tűrőképesség növelésére összpontosítani. A génnel az Amerikában gyakori M202-es típuson kívül még hat ázsiai fajtát kezeltek, köztük a világviszonylatban legnépszerűbb IR64-est.

A gazok ellen is jó

A felfedezés hatásos lehet az áradásokra érzékeny gazok elleni védekezésben, amennyiben a farmerek elárasztanák a nedvességtűrő rizsfajtákkal beültetett termőföldet, ami így a kártékony növények pusztulását eredményezné.