Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Rakétaember a La Manche-csatorna fölött

2008.09.25. 15:00
Turboman beindul: házi készítésű, lökhajtásos motorral felszerelt szárnnyal kísérel meg átrepülni a La Manche-csatorna fölött csütörtökön egy svájci pilóta.

Ha az időjárás sem szól közbe, Yves Rossy egy repülőgépből ugrik ki 2500 méter magasból, begyújtja a sugárhajtóművet és a számítások szerint 12 perc alatt teszi meg a 35 kilométeres távolságot a francia Calais-tól az angol Doverbe.

A Jet-Man (rakétaember) feliratú bukósisakot viselő merész pilóta májusban már kipróbálta a szerkentyűt: nyolcasokat írt le az Alpokban a Rhone-folyó völgye fölött. A repülés végén ejtőernyővel landolt.

A csütörtöki kísérlettel Rossy a repülés egyik úttörője, Louis Bleriot francia pilóta nyomába ered, aki 99 évvel ezelőtt elsőként jutott át repülőgépével a La Manche-csatornán.

Rossy repülőszerkezete a testéhez erősített szénszálas szárnyból és az arra ültetett négy kerozinnal működő sugárhajtóműből áll. A szárnyban tárolt üzemanyaggal együtt a teljes súly 55 kilogramm. (A szárny egyébként összecsukható és a levegőben egy mozdulattal kinyitható, hogy induláskor kiférjen a repülőgép ajtaján.) A pilóta testével irányítja magát.

A motorok forróságától tűzálló ruházat védi, de bízik a szél és a magasság okozta hűtőhatásban is.

A szárnyra kamerát erősítettek, amely élő képeket közvetít a repülésről, de a szervezők helikopterrel is követik Rossy útját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!