Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rakétaember a La Manche-csatorna fölött

2008.09.25. 15:00
Turboman beindul: házi készítésű, lökhajtásos motorral felszerelt szárnnyal kísérel meg átrepülni a La Manche-csatorna fölött csütörtökön egy svájci pilóta.

Ha az időjárás sem szól közbe, Yves Rossy egy repülőgépből ugrik ki 2500 méter magasból, begyújtja a sugárhajtóművet és a számítások szerint 12 perc alatt teszi meg a 35 kilométeres távolságot a francia Calais-tól az angol Doverbe.

A Jet-Man (rakétaember) feliratú bukósisakot viselő merész pilóta májusban már kipróbálta a szerkentyűt: nyolcasokat írt le az Alpokban a Rhone-folyó völgye fölött. A repülés végén ejtőernyővel landolt.

A csütörtöki kísérlettel Rossy a repülés egyik úttörője, Louis Bleriot francia pilóta nyomába ered, aki 99 évvel ezelőtt elsőként jutott át repülőgépével a La Manche-csatornán.

Rossy repülőszerkezete a testéhez erősített szénszálas szárnyból és az arra ültetett négy kerozinnal működő sugárhajtóműből áll. A szárnyban tárolt üzemanyaggal együtt a teljes súly 55 kilogramm. (A szárny egyébként összecsukható és a levegőben egy mozdulattal kinyitható, hogy induláskor kiférjen a repülőgép ajtaján.) A pilóta testével irányítja magát.

A motorok forróságától tűzálló ruházat védi, de bízik a szél és a magasság okozta hűtőhatásban is.

A szárnyra kamerát erősítettek, amely élő képeket közvetít a repülésről, de a szervezők helikopterrel is követik Rossy útját.