Bernát, Felícia
12 °C
25 °C

Elkészült az emberi robotkéz

2008.03.31. 17:35
Nyomtatott áramkörökből és érzékelőkből készített robotkezet Páli Jenő és munkatársai. A szerkezetet Európában szabadalmaztatták.

Hazánkban és Európában is szabadalmaztatott eljárás alapján Páli Jenő, a biológiai tudományok doktora és munkatársai elkészítették az emberi bőr tapintó működését szimuláló és az idegrendszeri elvek szerint érzékelő mesterséges tapintó és fogó készüléket. Az eszközt nyomtatott áramkörökből és érzékelőkből felépülő tetraéder alakú, sorokba és oszlopokba rendezett tapintó egységek alkotják, melyek csúcsait műanyag buborékok fedik be. A tapintó felületet érő nyomóerőt, irányát, időtartamát, valamint mintázatát egy szoftver dolgozza fel.

A fogó készülék egy egyszerűsített háromujjú robotkéz, amelynek szerkezetét háromszáz férfi és háromszáz nő ép kezéről készült röntgenképe és biomechanikai paramétereinek feldolgozása alapján tervezték meg.

Klikk a képre!

A kutató találmányát, az idegrendszeri elven működő tapintófelületet az Európai Szabadalmi Hivatal az oltalmi kör szűkítése nélkül ismerte el. A berendezés olyan elektromos jeleket produkál, amelyek megfeleltethetők azoknak az idegi jeleknek, amelyek bőrünkből származnak, amikor egy tárgy felszíni mintázatát, élét vagy sarkát tapintjuk. Így ha később egy műkezet szerel fel ilyen tapintófelülettel, a készülékből kijövő jelek a mesterséges szinapszison keresztül az agyban tapintási érzetet váltanak ki, mondta el az Indexnek kutató még 2006-ban, amikor még a fejlesztés elején járt.