Robofoci, a digitális világ új sportja

2000.05.08. 13:58
A robotfoci olyan sport, ahol a résztvevő gépjátékosok mesterséges intelligenciával rendelkeznek és egyedül képesek eldönteni, hogy mikor kell kapura rúgni, vagy kicselezni az ellenfelet. Egy koreai kutatóintézet rendezett először ilyen bajnokságot. A versenyben a csapatokon kívül a világ vezető elektronikai cégei is részt vesznek, hiszen a fő cél a technológia fejlesztése és a robotika népszerűsítése. A mesterséges intelligencia kutatói szerint a jövő robotjai képesek lesznek kommunikálni, együttműködni és önállóan végrehajtani az utasításokat.

A Robofoci - azon túl, hogy lehetőséget biztosít öltönyös-nyakkendős koreai hivatalnokoknak arra, hogy az elektronikus világuralom elérése érdekében vívott napi tizenkét órás digitális kenyérharc után laptopjukat sutba vágva kigombolt gallérral üvöltsenek kedvenc csapatukat bíztatva egy erre a célra épített Robostadionban - a verseny önmagában is egy új technológia, az artificial intelligence vagyis a mesterséges intelligencia (MI) és a robotika kutatási projektje.

A Korea Advanced Institute of Science and Technology 1996-ban rendezte meg először a RoboCup-bajnokságot, melyre a világ minden részéről érkeztek csapatok. A verseny célja, azon kívül, hogy - hasonlóan a tradicionális focihoz - a labda átguruljon a gólvonalnak nevezett, talajra festett képzeletbeli határvonalon, az MI technológia tesztelése, és annak elérése, hogy az egyes csapatokat támogató elektronikai világcégek ilyen módon is érdekeltek legyenek a technológia fejlesztésében.

A győzelem egy ilyen versenyen egyben azt is jelenti, hogy a bajnok cég rendelkezik a legfejlettebb elektronikai berendezésekkel, így érthető módon minden vállalat óriási pénzt fektet a bajnokságba.

A szervező intézet a világ legnépszerűbb sportját, a focit választotta arra a célra, hogy népszerűsítse a hi-tec elektronikát, hiszen a robotika, a nano- és biotechnológia hihetetlen fejlődését legtöbben már most, a hőskorban sem tudjuk követni.

A robotfocisták emberi irányítás nélkül, maguk döntik el, hogy passzolni, kapura rúgni, vagy cselezni kell-e az adott szituációban. A játékszabályokat rendszeresen módosítja egy nemzetközi tudósokból álló szervezet, hogy megfeleljenek a robotika éppen aktuális fejlettségi szintjének. Ahhoz, hogy egy robotcsatár tizenegyest rúghasson, meg kell felelnie egy sor technikai követelménynek.

Rendelkeznie kell mesterséges intelligenciával, különféle szenzorokkal és térérzékelőkkel, energiatakarékos nagyteljesítményű elemekkel és némi gömbérzékkel is. Az edzők, akik versenyzőik megfelelő kondíciójáról gondoskodnak minimum professzori végzettségűek.

A tavalyi RoboCup bajnokságot összekötötték egy a mesterséges intelligencia-kutatással és a robotikával foglalkozó konferenciával is. A vitafórumokon felszólaló tudósok szerint a robotok szerves részei lesznek a közeljövő társadalmának. Képesek lesznek kommunikálni, együttműködni, és önállóan végrehajtani az utasításokat.

A cyberpunk irodalom intelligens robotjai és cyborgjai tehát lassan valós alakot öltenek. A bajnokság szervezői legalábbis teljes erővel dolgoznak a szép, új világ megteremtésén.  • Tippek
  • Lakáshitel