Viola
-5 °C
-2 °C

A robotnők máshogy gondolják

2003.09.22. 16:25
Peter Hill, az ausztrál Kadence Photonics (Sydney) alapító-igazgatója három női robotot, fembotot fejlesztett az utóbbi két évben. Michelle, Romy és Goldie tervezőjét egy, a női agyról szóló tévéműsor ihlette meg.
A 2000-ben Hill és Maggie Alexander által alapított Kadence Photonics termékeit főként telekommunikációs vállalatok vásárolják. Peter Hill korábban az M & M Consultingnél, Ausztrália vezető üzleti konzultációs cégénél dolgozott. A gyártási folyamatokat automatizáló gyáruk és a munkába állított, egymással együttműködő robotjaik viszont túlmutatnak az "egyszerű" telekommunikációs cégeken.

Intelligensebb rendszerek a hatékony munkáért

Hill és kutatótársai fotonikus alkatrészeket integráló optikai kábelek magas szintű gyártási folyamatának automatizálásán dolgoznak. Tapasztalatai és a gyártás-hatékonyság területén végzett tanulmányai alapján jutott arra a következtetésre, hogy emberi operátor helyett gazdaságosabb a robotokat alkalmazó gépi rendszer. A kábeleken szorgoskodó robotok előkészítik a termékeket.

Kutatásai közben azonban arra is rájött, hogy - ellentétben a hagyományos gyártási folyamatban alkalmazott, egy-egy részfeladatra szakosodott, illetve a feladatokat szekvenciálisan végrehajtó szerkezetekkel - célszerűbb és eredményesebb, ha a robotok nem lineárisan, hanem mindig a körülményeknek és a prioritásoknak megfelelően hajtják végre a rájuk bízottakat, azaz egyik feladatról egy másikra váltanak, majd vissza, és így tovább (multi-tasking).

Kooperáció "kizsákmányolás" helyett - összegzi Hill az új alternatívát. Változatlanul a gyorsabb, eredményesebb termelés a cél, ám ez sokkal könnyebben kivitelezhető, ha a gépeket munkamegosztásra tanítják be, valamint úgy programozzák őket, hogy a munkáltatókkal ténylegesen együttműködjenek.

Michelle, Romy és Goldie természetesen számos problémával, megoldhatatlannak tűnő akadályokkal szembesülnek. Ideális esetben maguktól jönnek rá, mit kell ilyenkor tenniük. Egymás között kooperálva, s a valahol azért mégis jelenlévő operátorral kommunikálva kivitelezik az eredményesen tesztelt opciót. A tervezést, a kivitelezést és a vezérlést az "intelligens rendszer" végzi.

A női modell

Hill eredetileg nem foglalkozott a női és a férfi agy kérdésével. Azonban - bevallása szerint - a látott tévéműsor akkora hatást gyakorolt rá, hogy másnap átprogramozta a szerkezeteket.

Érdekes, bár kissé sematikusnak tűnő példával világítja meg a két munkamódszer közötti különbséget.

"Ha férfi végzi a házimunkát, megtölti a mosógépet, aztán ott áll, és nézi" - állítja. "Egy nő, miután a mosógépet megtöltötte, kimenne a helyiségből, és valami mást kezdene csinálni."

Hill szerint ez a (korábbiaktól jócskán eltérő) megközelítés - a "női intuíció" bevezetése a robotikába - jobban illik az ausztrál körülményekhez is. A módszer azzal a haszonnal jár, hogy egy egyszerű munka kivitelezésének részletes ütemezése, a túlzottan lineáris megközelítés, sorozatgyártás helyett, ugyanabban a szériában több alacsony költségű művelet oldható meg szimultán. Racionalizálódna a gyártás. Akár az is elképzelhető, hogy - ellentétben a sorozatgyártás alapelvével - az adott széria minden egyes terméke különbözik egymástól.

Azaz, tervezőjük elgondolása alapján, nevén kívül ennyiben viselkedne hölgyként a három fembot, Michelle, Romy, vagy Goldie.

Mások viszont, főként egyes blogok szerzői (kissé túlozva, és idő előtt) máris szexizmusról, diszkriminációról írnak. "Miért egy női robotnak kell majd esetleg főznie, takarítania?" - veti fel egyikük, a techdirt oldalon. "A következő lépésben pedig kitaláljuk, hogy a női robotok kevesebb pénzt termelnek, mint a férfiak."

Talán, de az ilyen jellegű diskurzusok még a (nem Asimov-féle) robotjogoknál is előrébb szaladnak az időben.

Mindenesetre a három géphölgy a jövő robotjait vetíti előre. Hill koncepciója (a kooperációs készség és az egy helyett több feladatra programozás, valamint a kettő kombinálása) egy másik ausztrál kutató, az MIT-n dolgozó Rodney Brooks gondolataival mutat párhuzamot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!