Judit
3 °C
7 °C

Érző bőrt kapnak a robotok

2005.08.16. 15:45
Robotok is érzékelhetnek tapintással, japán kutatók ugyanis rugalmas mesterséges bőrt készítettek nekik.

Keleti kutatók elszántan dolgoznak az emberhez hasonlító robotok kifejlesztésén. Vannak már táncoló, lépegető és több nyelven tökéletesen beszélő gépek, amelyek a szemüregükbe épített kameráikkal tökéletes képet kapnak a külvilágról, de egy valamit eddig nem tudtak: érintéssel érzékelni.

Már vannak nyomást érzékelő robotbőrök, de a valódi emberi bőr imitálásához a hőmérséklet érzékelése is szükséges - erre talált nemrég megoldást egy tokiói tudóscsoport. Takao Szomeja és munkatársai olyan kettős bőrréteget készítettek, amely elég hajlékony ahhoz, hogy gond nélkül rátekerhető legyen egy robot acélos ujjaira, ráadásul elég olcsón előállítható.

A műbőr egy vékony filmréteg, amelyben elektronikus áramkörök érzékelik a nyomást és félvezetők a hőmérsékletet. Az érzékelők szerves anyagokat - szénatomok láncolatát - tartalmaznak, ettől rugalmasak és viszonylag olcsók. Szakértők szerint a kutatásban felhasznált anyagok egyáltalán nem újszerűek, de a két érzékelősor integrálását igen ügyesen megoldották a japán tudósok, írta a BBC.

Szomeja csoportja szerint a megoldásukkal a robotok jobban elboldogulnak majd a világban, és nem kell feltétlenül leragadniuk az emberi bőr imitálásánál - annál sokkal többet tudó elektronikus bőrt is készíthetnek, amely fényt, páratartalmat és hangot is érzékel. A kutatócsoport a Proceedings of the National Academy of Sciences nevű lap legutóbbi számában tette közzé fejlesztési eredményeit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?