Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Robottal műtöttek Magyarországon

2007.03.23. 21:26
A Telki Magánkórházban pénteken robottal műtöttek meg egy nőt. A precíz robot kevesebb fájdalmat okoz, mint egy orvos.

Egy méhnyakrákban szenvedő nőt műtöttek meg először robottal Magyarországon. A szerkezetet Ungár László nőgyógyász professzor irányította. A robotot eredetileg távműtétre fejlesztették ki, hogy a világ nehezen elérhető részein, például Afganisztánban, vagy akár egy űrbázison is a legjobb szakemberek operálhassák meg a betegeket.

Ungár László szerint az eszköz olyan, mint egy komplikált joystick. A műtét során a robot két karjához ceruzavastagságú eszközöket csatlakoztatnak, és ezek az eszközök utánozták a sebész mozdulatait. A robot teleszkópján keresztül az orvos óriási nagyítással látja a műtendő szervet, így könnyebb megadni, hogy pontosan hol kell vágni.

A professzor szerint a robottal sokkal precízebben, kevesebb vérveszteséggel, kevesebb fájdalommal lehet operálni, a műtét utáni gyógyulási idő pedig rövidebb, mint a hagyományos operációnál. A robotot elsősorban szív-, mellkas-, hasi sebészek, urológusok, és nőgyógyászok használják.

A robot másfél millió dollárba, azaz 276 millió forintba kerül, egy-egy műtét pedig körülbelül százezer forintba. A pénteki műtéten használt robotot csak egy napra kapta kölcsön a Telki Magánkórház, de a profeszor reméli, hogy használata Magyarországon is elterjedhet.