Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Házakat nyomtat egy robot

2004.06.17. 16:15
Egy amerikai professzor olyan robotot fejleszt, ami egy nap alatt, emberi segítség nélkül felépít egy családi házat, a jelenlegi költségek nyolcadáért.
A robot egyelőre még csak egy falat húzott fel egy laboratóriumban, ezt azonban a "Kínai Nagy Fal óta épült legjelentősebb falnak" nevezte a robotot tervező Behorkh Khosnevis a dél-kaliforniai egyetem professzora. A professzor szerint az új technológia forradalmi változást hoz majd az építkezés közel húszezer éve változatlan folyamatában, mivel lehetővé teszi az építészek számára, hogy tetszőleges formájú és kialakítású épületet tervezzenek, amiknek felépítése nem kerül többe, mint egy hagyományos derékszögű falakkal rendelkező épületé.

Az automatizált építkezés kulcsa egy henger, ami folyékony beton rétegeket rak le, amit a cső melletti vakolókanalak a tervrajzon szereplő formába öntenek. A robot addig ismétli a műveletet, ameddig megfelelően magas nem lesz az üreges fal, amit aztán feltölt. A betonfújó csövet egy daru segítségével, vagy síneken lehet mozgatni az építési területen. A folyamat leginkább dokumentumok nyomtatásához hasonlít; egy építész megtervezi a házat, a robot pedig soronként "kinyomtatja" azt, tinta helyett betont használva.

Családi ház egy nap alatt

A háznyomtató robot ötlete az 1994-es Los Angeles-i földrengést követően, házának újjáépítése közben fogalmazódott meg a professzorban, kifejlesztése pedig hét évet vett igénybe. Khosnevis szerint a robot a jövő év végén képes lesz egy egyemeletes családi ház felépítésére egy nap alatt, később pedig az sem lehetetlen, hogy építő robotok segítségével városok születhetnek a semmiből néhány nap alatt.

A robotokat először valószínűleg menedékházak és lakótelepek építésekor fogják használni, amit hagyományos lakóházak, majd egyedi tervezésű villák követhetnek. Amerika egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő cége, a ConAm Group már tárgyalni kezdett a tervezőkkel lakótelepek felhúzásáról Mexikóban, egy német cég pedig a robotot készítő laboratóriummal együttműködve olyan betonfajtát fejleszt, ami sokkal gyorsabban szárad meg a jelenleg használtnál. A dél-kalifoniai egyetemen vizsgálják a technika alkalmazásának lehetőségeit alacsony gravitáción, egy jövőbeli a Mars- vagy Holdbázis építéséhez.  • Vennék
  • Hírek